Magyarország támogatja Amerika szíriai és közel-keleti politikáját

Magyarország EU-tagállamként és önállóan is támogatja az Egyesült Államoknak a szíriai politikai rendezésért, valamint az izraeli-palesztin békefolyamat érdekében tett erőfeszítéseit - jelentette ki pénteken Washingtonban az amerikai külügyminisztérium és a kongresszus képviselőivel folytatott megbeszélései során Takács Szabolcs helyettes külügyi államtitkár.

Takács Szabolcs, aki július 1-jén veszi át a külügyminisztérium magyar-amerikai kapcsolatokért is felelős politikai igazgatói tisztét, az MTI-nek nyilatkozva pénteken kijelentette, látogatása egyúttal lehetőséget nyújtott arra is, hogy jobban megismerkedjen jövőbeni állandó munkapartnereivel.

A külügyminisztérium részlegvezetőkkel folytatott tárgyalásokon szó eset Szíriáról, Iránról, az izraeli-palesztin békefolyamatról, Afganisztánról, Kínáról, Japánról, a Koreai-félszigetről és Mianmarról, arról, hogy a két ország külpolitikájában hol vannak azonosságok és hogy a két fél miben tudná egymást segíteni.

Szíriával kapcsolatban Takács hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja a John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közös kezdeményezését a genfi folyamat felújítására, valamint a válságnak a politikai rendezés irányába való terelésére. A közel-keleti rendezéssel kapcsolatban megerősítette, hogy Magyarország támogatja az amerikai diplomácia vezetőjének kezdeményezését és arra számít, hogy olyan tervet terjeszt elő, amely kimozdítja a holtpontról az izraeli-palesztin békefolyamatot.

A helyettes államtitkár ismertette, hogy Magyarország a keleti nyitás keretében hogyan dinamizálta kapcsolatait az ázsiai országokkal. Az energiapolitikával is Takács Szabolcs elmondta: Magyarország számára fontos, hogy ebben a kérdésben is az Egyesült Államok látóterében maradjon. 

Kimaradt?