Új korszakot nyitna az Együtt-PM és az MSZP

A következő hetekben programegyeztetéseket folytat az MSZP és az Együtt-PM szövetség, ezután tárgyal közös jelöltekről, listáról, stratégiáról és a miniszterelnök-jelölt személyéről - állapodott meg a két párt vezetősége szombaton.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője újságíróknak elmondta: lépcsőzetesen haladnak a tárgyalásokkal, de céljuk egy átfogó, győzelemre vezető, új korszakot nyitó megállapodás.

Mesterházy Attila MSZP-elnök közölte: először négy témáról - alapelvekről és közjogi kérdésekről, gazdaság- és társadalompolitikáról, illetve a külkapcsolatokról - folytatnak szakértői, szakpolitikusi egyeztetéseket, a terv szerint július közepéig. Alapvető különbségek nincsenek a két párt elképzelései között, így gyors megállapodásra számít - tette hozzá.

A közös jelöltekről ősszel lehet egyezség, de az egyéni körzetek felméréséhez már a szakpolitikai tárgyalásokkal egy időben hozzákezdenek - ismertette. Az MSZP elnöke elmondta, a tárgyaláson kiderült: mindkét fél elképzelhetőnek tartja, hogy a másik párt vezetője álljon az ellenzéki szövetség közös listájának élén, ez pedig fontos és megnyugtató üzenet azoknak, akik bíznak az együttműködésben.

Az MTI kérdésére Bajnai Gordon elmondta: a minimumprogram, hogy minden választókerületben egy közös jelöltet állítsanak a Fidesszel szemben, erről áprilisban meg is egyezett az MSZP választmányával. Ez nem lesz könnyű, de "kötelességünk megcsinálni (...), ma viszont arról állapodtunk meg, hogy mi a maximum, ahová el lehet jutni, és ezért fogunk elkötelezetten dolgozni" - jelentette ki.

Mesterházy Attila emlékeztetett: az MSZP tavaly novemberben tett javaslatot a közös jelölt- és listaállításra, azóta sem változtattak álláspontjukon, úgy látják, a kormányváltásra közös lista esetén van a legnagyobb esély.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval való együttműködés lehetőségét firtató kérdésre a szocialista pártelnök azt mondta, "lehet, hogy furcsán hangzik, de nem minden egyeztetésnek tárgya Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció (...), volt egy csomó más kérdés, amit meg kellett beszélnünk".

A sajtótájékoztatón mindketten a jövő évi parlamenti választások tétjét hangsúlyozták: Bajnai Gordon azt mondta, évtizedekre eldőlhet az ország sorsa, míg Mesterházy Attila azt, hogy a 2014-es választás jelentősége csak az 1990-es súlyához mérhető.

A tárgyalások délelőtt kezdődtek az Együtt-PM szövetség Alkotás utcai székelyén. Az Együtt-PM szövetséget a hattagú elnökség - Bajnai Gordon, Juhász Péter, Kónya Péter, Szigetvári Viktor, Szabó Tímea és Jávor Benedek -, az MSZP-t hét pártvezetőből álló küldöttség - Mesterházy Attila, Botka László, Harangozó Tamás, Tóbiás József, Lukács Zoltán, Gúr Nándor és Molnár Zsolt - képviselte.

Arra a kérdésre, hogy az egyeztetés miért húzódott a tervezettnél egy órával tovább, Bajnai Gordon úgy válaszolt: nem azért, mert bármilyen konfliktus, ajtócsapkodás lett volna, csak sok megbeszélnivalójuk volt. Mesterházy Attila azzal magyarázta a csúszást, hogy a szocialista delegációban több dohányos van, és szüneteket tartottak, hogy ők rágyújthassanak.

Az MSZP és az Együtt-PM szövetség találkozóját sok találgatás előzte meg, mivel az hetekben Bajnai Gordon és Mesterházy Attila is úgy nyilatkozott: ha felkérnék, lenne az ellenzék kormányfőjelöltje. A felek azonban jelezték, hogy az első tárgyalási fordulóban még csak az egyeztetések menetrendjét határozzák meg.

Fidesz: alakul a rezsicsökkentés-ellenes koalíció. A Fidesz szerint az MSZP és az Együtt 2014 szövetség szombati tárgyalásaival alakulni kezdett a rezsicsökkentés-ellenes koalíció. Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője szombati sajtótájékoztatóján a két ellenzéki párt tárgyalásaira reagálva azt mondta: Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc együtt tették tönkre az országot, kormányzásuk alatt többszörösére emelkedtek a rezsiköltségek. Kiemelte: most azok a politikusok, akik egyszer már csökkentették a fizetéseket, családtámogatásokat, arra készülnek, hogy újra paktumot kössenek. Ha rajtuk múlna, akkor eltörölnék a rezsicsökkentést, csökkentenék a minimálbért, elvennék a családi adókedvezményt - mondta Zsigó Róbert, hozzátéve, hogy ennek a gazdaságpolitikának mindig a magyar emberek, vállalkozások voltak a vesztesei.

Közvélemény-kutatási adatok alapján a két párt közül az MSZP áll jobban: az Ipsos szerint a választókorú népességben az MSZP támogatottsága 15 százalék, az Együtt-PM-é 4, míg a biztos pártválasztók között 27, illetve 8 százalékon állnak. A politikusok népszerűségi sorrendjében Mesterházy Attila valamivel Bajnai Gordon előtt áll.

A Medián legutóbbi felmérése szerint az MSZP 23, az Együtt-PM 10 százalékon áll a biztos szavazók között, ugyanakkor Bajnai Gordont a kormányváltást akaró választók 35 százaléka tartja megfelelőbbnek az ellenzék vezetésére és 37 százalék miniszterelnöknek, míg a Mesterházy Attilát 30, illetve 29 százalék.

A Tárki vizsgálati eredménye szerint az MSZP támogatottsága a teljes népességen belül 11, a pártválasztóknál 22 százalék, az Együtt-PM pedig 5 és 10 százalékon áll.

Kapcsolódók

Kimaradt?