Diplomáciai incidenssel kezdődik Angela Merkel oroszországi látogatása

Diplomáciai incidens történt Angela Merkel pénteki szentpétervári látogatása előtt: a második világháború után Németországból a Szovjetunióba került műkincsek körüli vita miatt az utolsó pillanatban törölték a német kancellár és az orosz elnök egyik közös programját, egy kiállítás megnyitóját.

A bronzkor - Európa határok nélkül című tárlatot a tervek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és a német kancellár rövid beszédével nyitották volna meg a szentpétervári Ermitázsban, de az orosz fél kezdeményezésére a beszédeket kivették az esemény forgatókönyvéből - közölte Steffen Seibert német kormányszóvivő. Hozzátette: a felek végül abban állapodtak meg, hogy az egész eseményt törlik a német kancellár látogatásának programjából.

A kiállításon bronzkori tárgyi emlékeket mutatnak be, köztük a legjelentősebb közép-európai bronzkori régészeti leletként számon tartott úgynevezett Eberswalde-i aranykincset, amely a második világháború végén eltűnt a berlini őskor- és ókortörténeti múzeum gyűjteményéből.

A német küldöttség környezetéből származó információk szerint Merkel a beszédében követelte volna az aranykincs visszaszolgáltatását, amit az orosz fél ellenzett, de a német fél nem kívánt változtatni a szövegen. Az orosz vendéglátók így inkább mindkét megnyitóbeszédet kivették a programból, aztán német kezdeményezésre az egész programot törölték.

Az Eberswalde-i aranykincset első alkalommal mutatják be, amióta eltűnt Berlinből. A felbecsülhetetlen értékű leletegyüttes sorsa a kétezres évek elejéig ismeretlen volt, bár a hozzáértők mind arra gyanakodtak, hogy szovjet katonák hurcolták magukkal hadizsákmányként. A jelenlegi állás szerint Oroszország elismeri, hogy a tálakból és ékszerekből álló, csaknem százdarabos gyűjteményt a Vörös Hadsereg szállította el Németországból, a német kormány pedig a nemzetközi jogra hivatkozva a kincsek visszaadását követeli. Oroszország ezt elutasítja, arra hivatkozva, hogy a katonák a vérükkel fizettek az aranytárgyakért.

Angela Merkel egynapos hivatalos látogatásra utazik pénteken Oroszországba. Részt vesz a szentpétervári nemzetközi üzleti fórumon, és megbeszélést folytat Vagyimir Putyinnal. Ezután közösen sajtótájékoztatót tartanak. A műkincsek körüli vita a programnak ezt a részét nem érinti.

A német és az orosz kormány viszonya feszültté vált az utóbbi hónapokban. Berlin bírálja egyebek között az Oroszországban működő külföldi civil szervezetek regisztrációját előíró törvényt, az úgynevezett nem hagyományos szexuális kapcsolatok népszerűsítését büntető jogszabályt, és azt, hogy Moszkva támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét.

Kimaradt?