Washington 175 millió dollárral csökkenti Izraelnek szánt katonai segélyét

Az Egyesült Államok 175 millió dollárral csökkenti eredetileg 3,1 milliárd dollárosra tervezett éves katonai segélyét Izraelnek - közölte a Maariv című izraeli napilap pénteken.

A cikk szerint Jeruzsálemben megkönnyebbüléssel reagáltak az elvonás mintegy 5 százalékos mértékére, mert arra számítottak, hogy az amerikai szövetségi költségvetési megszorítások részeként akár félmilliárd dollárral is csökkenthetik a segély összegét.

A döntés mindazonáltal hatással lesz az izraeli repülőgép-vásárlásokra, különösen az F-35-és vadászgépek vételére. Ezekből Izraelnek jelenleg 19 megvásárlására van szerződése 2016-os leszállítással. Az F-35-ösök ráadásul várhatóan drágulnak is, mivel a korábban tervezett 2500 helyett csak 1200-at gyártanak belőlük.

A megszorítás nyomán kevesebb közös amerikai-izraeli hadgyakorlatra számítanak. Emellett 21 millió dollárral csökkentik a Hec2 (Nyíl2) és Hec3 (Nyíl3) nevű, nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákra ígért 269 millió dolláros különleges segélyt, de a Vaskupola nevű - a rövidebb hatótávolságú rakétáktól védő - légelhárító rakétarendszerre 2013-re tervezett 211 millió dolláros rendkívüli támogatás nem szenved csorbát.

Ezekre a védelmi rendszerekre az amerikai képviselőház már 2014-re is megszavazott külön segélyeket, de a szenátus még nem döntött ebben a kérdésben.

Az amerikai közvéleménynek és a kormánynak elege van a közel-keleti háborúkból és várhatóan inkább belső ügyekre, valamint Délkelet-Ázsiára összpontosítanak a jövőben - írta a Maariv. A változáshoz a lap szerint hozzájárul a gazdasági válság és az energia-önellátási képesség romlása is, mert mindez csökkenti a térségben való katonai jelenlét szándékát.

Kimaradt?