Németh Zsolt szerint a török kormányfő jó demokrata

Határozottan megvédte a Törökországban tárgyaló Németh Zsolt a rendőrség kemény fellépését az isztambuli tüntetők ellen. „Az utcai demonstrációk, a belpolitikai események látványosan igazolják, hogy Törökország működő demokrácia" – idézte az MTI a külügyminisztérium parlament államtitkárát.

"A jelenlegi kormány élvezi a magyar kormány támogatását. Kiváló együttműködés bontakozott ki a két fél között, és mind a kétoldalú együttműködés, mind pedig a belpolitikai stabilitás megteremtése területén bizalommal vagyunk a török kormány iránt" – mondta a politikus.

Több magyarországi lap (köztük az index.hu és a 444.hu) emlékeztet arra, hogy hat halottja, több ezer sérültje – köztük egy repesz miatt fél szemét elvesztő tüntetője – van a harmadik hete zajló törökországi kormányellenes tüntetéseknek, amelyek az isztambuli Gezi Park védelmére kivonuló civilek megmozdulásából terjedt szét az egész országban. A 2006-os magyarországi tüntetés ellen fellépő rendőrséget ellenzékiként még súlyosan elítélő Fidesz kormánypártként már megértőbb a fennálló rend védelmében intézkedő hatóságokkal.

Németh Zsolt annak idején, 2007-ben bírálta Gyurcsány Ferencet, amikor kormányfőként moszkvai útján azt mondta: Oroszország működő demokrácia. "Aggodalmak vannak a ... jogállami fejlődéssel kapcsolatban ... tehet-e Magyarország úgy, mint aki ezekről nem akar tudomást szerezni? Igazolhatja-e a pragmatizmus az opportunizmust? A válaszom egyértelműen az, hogy nem" – fogalmazott akkor ellenzékből a jelenlegi államtitkár.

Ugyanez a pragmatizmus azonban kormánypárti politikusként már nem idegen tőle: "A magyar kormány bízik a török demokrácia erejében”, és támogatja Recep Tayyip Erdogan kormányát a belpolitikai fejleményeket illetően – nyilatkozta Németh szerdán az MTI-nek telefonon.

Kimaradt?