Szovjet bombát találtak az Országház alatt

Világháborús bombát találtak a budapesti Kossuth téri mélygarázs építése közben szerda délután, emiatt kiürítették az Országház északi szárnyát és a Néprajzi Múzeumot is – közölte Németh-Zsohár Agnieszka, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel. A tűzszerészek már kiszerelték a gyújtószerkezetet, és a helyszínen megsemmisítették, a bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállítják. A területi zárást feloldották, a kiürített épületekbe visszatérhetnek az emberek.

Németh-Zsohár Agnieszka elmondta: az V. kerületi Kossuth téri építkezésnél egy 100 kilogrammos szovjet rombolóbomba került elő. 

A tűzszerészeket a Készenléti Rendőrség értesítette, ők biztosították a helyszínt. A környéket lezárták és kiürítették. 

Ez a Parlament északi szárnya és a Néprajzi Múzeum mellett érinti a Kossuth tér 15. és 17. szám körüli ingatlanokat, valamint az Alkotmány utcától északra lévő épületeket a Kossuth tér környékéig - ismertette. 

Kicsivel később elszállították a világháborús bombát - a tűzszerészek kiszerelték a gyújtószerkezetet, és a helyszínen megsemmisítették, a bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállítják. A területi zárást feloldották, a kiürített épületekbe visszatérhettek az emberek - tette hozzá a kommunikációs tiszt.

Az Országgyűlés sajtóirodája az MTI-vel azt közölte: a második világháborús, fel nem robbant bombát a Kossuth-szobor talapzata mellett találták. 

Március elején egy második világháborús aknavetőgránátot találtak a Kossuth Lajos tér északi részén, a tér átalakítását megelőző közmű- és régészeti feltárás előkészítése közben.

Kimaradt?