Petr Necas hétfőn este hivatalosan benyújtja lemondását

Petr Necas cseh kormányfő hétfőn este hét órakor a Hradzsinban hivatalosan benyújtja lemondását Milos Zeman államfőnek - közölte Hana Burianová elnöki szóvivő hozzáfűzve, hogy Zeman és Necas délelőtt rövid megbeszélést folytattak.

A hatályos szabályok szerint a miniszterelnök lemondása egyben a kormány lemondást is jelenti.

Délután Prágában ülést tart a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöksége, amelyen Necas lemond pártelnöki tisztségéről. Helyi megfigyelők szerint várható, hogy Necas utódja Martin Kuba első alelnök, ipari és kereskedelmi miniszter lesz, aki már jelezte is, hogy kész átvenni Necas pártelnöki és miniszterelnöki megbízatását.

A döntés azonban a köztársasági elnök kezében van, aki szóvivője szerint várhatóan csak az esti órákban nyilatkozik elképzeléseiről.

Necas vasárnap este jelentette be, hogy kabinetfőnökének Jana Nagyovának őrizetbe vétele miatt hétfőn lemond miniszterelnöki tisztségéről és távozik az ODS éléről is. "Ha a helyzet úgy alakul, hogy folytatni a munkát csak új miniszterelnökkel lehet, számomra az ODS véleménye lesz a döntő. Ha felszólítanak, késznek kell lennem, és kész is vagyok vállalni a megbízatást" - jelentette ki Kuba hétfőre virradóra újságírók előtt.

"Az ODS számára az a fontos, hogy az új miniszterelnök a párt soraiból kerüljön ki" - közölte Jirí Pospísil, a párt alelnöke a pártvezetés éjjeli ülése után. "Jelzéseket kaptam a LIDEM mozgalom és a TOP 09 párt részéről, hogy fenn kellene tartani a koalíciót. Ez az érdeke az ODS-nek is" - válaszolta egy kérdésre Kuba.

A politikus azt mondta: olyan jelöltre van szükség, aki a kormánypártok és Milos Zeman államfő számára is elfogadható lesz. Az ODS szűkebb vezetésének éjjeli ülése után nem derült ki, hogy kit jelölne a párt Necas helyére, legalábbis nevek nem hangzottak el. A cseh ellenzéknek azonban más az elképzelése a kialakult kormányválság megoldásáról. A szociáldemokraták és a kommunisták egybehangzóan a kormány távozását, a képviselőház feloszlatását, és előre hozott parlamenti választás kiírását szeretnék.

Milos Zeman államfő, akinek a jogkörébe tartozik, hogy a kormányfő lemondásának elfogadása után megbízást adjon valakinek az új kormányalakításra, egyelőre nem nyilatkozott. Amennyiben Necas hétfőn lemond pártelnöki tisztségéről is, az ODS-t első alelnöke fogja vezetni, s ő fog tárgyalásokat folytatni a helyzet megoldásáról is.

A cseh sajtó már hosszabb ideje arról ír, hogy Martin Kuba az ODS erős embere, s várhatóan átveszi a párt irányítását. Kuba 2003-tól tagja az ODS-nek, s 2008-tól a párt dél-csehországi szervezetét vezeti. Tavaly ősszel az ODS első alelnökévé választották.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?