Hazaérkeztek tizennégy hónap után a Szíriában elrabolt magyarok

Hazaérkezett Magyarországra a Szíriában 14 hónappal ezelőtt elrabolt két magyar pénteken, nem sokkal 20 óra után - jelentette be Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese a Liszt Ferenc-repülőtéren és hozzátette két nappal ezelőtt tárgyalásos megoldással került hozzájuk a két férfi, akit Törökországon keresztül hoztak Magyarországra.

A rendőr dandártábornok úgy fogalmazott: az, hogy a két elrabolt férfi Magyarországon van, üzenet, hogy "mindenkiért elmegyünk, és mindenkit megpróbálunk hazahozni, akkor is, hogy ha ez két hónapig tart és akkor is, ha 14 hónapig".

Mint korábban írtuk, a TEK szerdán szabadította ki a a 14 hónapja Szíriában elrabolt magyar túszokat. A két magyar állampolgárságú férfit Szíria északkeleti részéről hurcolták el ismeretlen fegyveresek 14 hónappal ezelőtt. A két magyar Deir al-Zúrban dolgozott, egyikük informatikusként, másikuk mérnökként. Innen rabolták el őket ismeretlen fegyveresek 2012. április 27-én, egy szombatra virradó éjszaka. Cégük telephelyén történt a rablótámadás, a fegyveresek különféle eszközök eltulajdonítása után bukkantak a magyarokra, akiket magukkal hurcoltak.

A magyar hatóságok az elmúlt évben csak arról számoltak be, hogy a Külügy, a damaszkuszi nagykövetség és a TEK szorosan együttműködve dolgozik az ügy megoldásán. Április 30-án a Külügyminisztériumban válságstáb ült össze. Soron kívül a Külügyminisztériumba kérették a budapesti szír ügyvivőt, akitől azt kérték, hogy a szír hatóságok mindent tegyenek meg a két magyar állampolgár kiszabadításáért. A TEK pedig némi diplomáciai huzavona után kommandósokat küldött a helyszínre. A szerdai kiszabadítás után végül ma megérkezett a két férfi a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre.

Kimaradt?