Erre figyeljen, ha 2021-ben Nagy-Britanniába utazik

A romániai telekommunikációs cégek 2021. január 1-től nem kötelesek belföldi áron nyújtani a roaming-szolgáltatást az Egyesült Királyságban, mert lezárul a Brexit tranzíciós időszaka, figyelmeztet az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM).

A Nagy-Britanniára érvényes roaming-díjakat kereskedelmi szempontok szerint állapíthatják majd meg a szolgáltatók, ezért utazás előtt mindenképp érdemes leellenőrizni, hogy mennyit kell fizetni a külföldi üzenetért vagy hívásért.

A „Roam like at home” rendszert 2017. június 15-től vezették be az Európai Gazdasági Térség (az Európai Unió, Norvégia, Izland és Liechtenstein) országaiban, és azt jelenti, hogy a roaming-díjak nem haladhatják meg a belföldi, különböző hálózatok közötti kapcsolatteremtés tarifáit. Az alacsony roaming-díjak egy bizonyos, elfogadható mennyiségű adatforgalomra érvényesek. A felár nélkül elhasználható adatmennyiség az ANCOM honlapján elérhető leírás alapján kiszámolható.

Miután Nagy-Britannia már nem lesz az EGT tagja, a romániai szolgáltatókat itt már nem kötelezi a „Roam like at home” megállapodás, bár természetesen senki sem tiltja meg, hogy továbbra is hazai áron kínáljanak szolgáltatást az országban.

(Címlapfotó: Adobe Stock Photo)

Kapcsolódók

Kimaradt?