Csehországban tovább romlott a járványhelyzet

A kormány ismét bezáratta a szállodákat, az éttermeket és a kulturális létesítményeket.

Az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel nyilvánosságra hozott kimutatásokból kiderült, hogy pénteken 8 800 új igazolt koronavírus-fertőződést regisztráltak a hatóságok, ami november közepe óta a legmagasabb napi esetszám. A pozitív eredményt hozó szűrések aránya 27,7 százalékra nőtt. A járvány terjedési mutatója pénteken 1,27-re emelkedett, ami a kór terjedésének gyorsulását jelenti.

Csehországban a koronavírus járvány november elején tetőzött, amikor a napi fertőződések száma meghaladta a 15 ezret, és a pozitív szűrések aránya 38 százalék felett volt. Néhány hetes javulás után a járványhelyzet december elején újra romlani kezdett. Az öt kockázati sávra osztott százpontos hivatalos táblázat alapján a csak mintegy két hétig érvényes harmadik sávból pénteken az egész ország visszatért a szigorúbb negyedik sávba.

A cseh kormány döntése alapján ezért pénteken újra bezártak a vendéglők és a szállodák, míg az üzletekkel és a szolgáltatásokkal ezúttal kivételt tettek, bizonyos feltételek mellett kinyithatnak és működhetnek. Ismét érvénybe lépett azonban az éjszakai kijárási tilalom. A kulturális intézmények megint bezártak, és a sportrendezvényeket továbbra is nézők nélkül kell megtartani. A kormány péntektől engedélyezte a síközpontok működését is, de a hegyvidéki szállodák és panziók zárva maradnak.

A kórházban kezeltek száma továbbra is 4 600 körül mozog, közülük mintegy 600 személy állapota minősíthető súlyosnak. Szakértők szerint pozitív jelenség, hogy ezek a mutatók már több mint egy hete nemigen változnak, s a kórházak terhelése a korábbi állapotokhoz viszonyítva jóval kisebb. Az októberben Prágában és Brünnben felépített tábori kórházakra egyelőre nem volt szükség.  
Szerdán elkezdődött a lakosság országos szűrése is antigéntesztekkel. Az önkéntes és ingyenes akció december 16-tól január 15-ig tart.
A karácsonyi ünnepek alatti óvintézkedésekről hétfőn várható hivatalos döntés. Azt már bejelentették, hogy az éjjeli kijárási tilalom ellenére megtarthatók lesznek az éjféli misék, de a templomokat csak befogadóképességük 20 százalékáig tölthetik meg a hívek. A hagyományos szilveszteri utcai rendezvények tilosak.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?