Karácsony Európában: van, ahol azt is megszabják, hány vendég ülhet az ünnepi asztalnál

Az olaszok nem léphetik át a településük határát karácsony első és második napján, Belgiumban csak egy vendég ülhet az ünnepi asztalnál. Európai körkép.

A szokványostól nagyon eltérő forgatókönyv szerint fog zajlani az idei karácsony és szilveszter a legtöbb európai országban. Nemzetközi viszonylatban idehaza viszonylag kevés a korlátozás, kifejezetten az ünnepi időszakra vonatkozó rendelkezéseket nem jelentett be a kormány.

Luxemburgban egy család legfeljebb két vendéget fogadhat, Belgiumban pedig még nagyobb a szigor: a királyságban a családoknak egyetlen látogatójuk lehet, kivételt csak az egyedül élők jelentenek, akiket két személy kereshet fel az ünnepek alkalmával.

Franciaországban maximum hat felnőtt ülheti körül az ünnepi asztalt. Norvégia lazít a korlátozásokon karácsony tiszteletére, az ünnepi időszakban megengedettek lesznek a tízfősnél nem nagyobb családi összejövetelek. Nagy-Britanniában december 23. és 27. között három család gyűlhet össze egy fedél alatt. A rendelkezés az uralkodóra is érvényes, ezért II. Erzsébet és Fülöp herceg a karácsonyt idén a windsori kastélyban ünneplik, nem pedig családjuk körében, a sandrighami birtokon, mint más években.

Spanyolország szintén lazít, a jelenlegi 6 fő helyett 10 lesz a megengedett létszám a családi eseményeken. Karácsony és szilveszter éjszakáján a kijárási tilalom 23 óra helyett hajnali 1:30-kor lép majd életbe. A spanyol hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy kizárólag a rokonok felkeresése céljából lépjék át a tartományi határt.

Olaszországban ez nem ajánlás, hanem szabály, december 21. és január 6. között kizárólag beteg rokonnak történő segítségnyújtás céljából lehet majd egyik régióból a másikba utazni. Karácsony első és második napján, valamint január 1-én a településhatárt is tilos lesz átlépni. Újév első napján a kijárási tilalom nem hajnali 5-ig, hanem reggel 7 óráig tart majd.

Karácsony estéjén Belgiumban éjfélig lehet az utcán tartózkodni, Luxemburgban 23 óráig, míg Görögországban már este 10-kor életbe lép a kijárási tilalom. Franciaországban karácsony éjszakáján semmiféle, helyváltoztatásra vonatkozó tilalom nem lesz érvényben.

Szlovákiában kijárási tilalom lesz karácsonykor. Szlovákiában szombattól egésznapos kijárási tilalom lesz érvényben a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter a pozsonyi kormány szerdai ülése után. A tilalom december 19-én reggel öt órától lép hatályba, és a jelenlegi tervek szerint január 10-ig marad érvényben. A kijárás tiltása nem vonatkozik mások mellett a munkába járásra, valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára, bankba, orvoshoz, egyházi szertartásra vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartókra. A kijárási tilalom idején külön háztartásban élők csak korlátozott mértékben találkozhatnak, és már a tilalom elején választaniuk kell, hogy melyik az az egy háztartás, amelynek tagjaival találkozni akarnak.  

Éjféli mise csak a képernyőn

Ausztriában és Németországban idén elmaradnak a hagyományos és nagy népszerűségnek örvendő karácsnyi vásárok. Belgiumban és Hollandiában betiltották a tűzijátékokat, míg a londoni és a párizsi önkormányzat önként mondott le a szilveszteri tűzijáték megszervezéséről.

Hollandiában a karácsony éjszakai misék, melyek hagyományosan sok hívet vonzanak, idén nem lesznek látogathatók, a televízióban és online lehet majd követni őket. Ferenc pápa bejelentette, hogy az éjféli misét idén a megszokottnál két órával korábban kezdi, hogy az ne sértse az éjszakai kijárási tilalmat. Görögországban egyidejűleg csak 9 ember tartózkodhat majd a templomokban, a székesegyházakban pedig 25. Svájcban tilos lesz énekelni a templomokban a karácsonyi időszakban.

Lengyelországban országos karantén lesz

A koronavírus-járvány harmadik hullámát elkerülendő országos karantént léptetnek érvénybe Lengyelországban december végétől január közepéig - jelentette be Adam Niedzielski egészségügyi miniszter csütörtökön Varsóban. Közlése szerint szilveszterkor külön kijárási korlátozásokat vezetnek be. December 28-tól január 17-ig teljesen bezárnak az eddig a szolgálati utak céljából vendégeket fogadó szállodák, továbbá a patikák, az élelmiszer- és illatszerboltok kivételével újból bezárnak a bevásárlóközpontok üzletei.

A lengyelek este 19 és hajnali 6 óra között szilveszterkor is csak a legszükségesebb esetekben - például gyógyszerbeszerzési vagy szolgálati okokból - hagyhatják el otthonaikat. A karácsonyi ünnepek előtt viszont nem terveznek kijárási korlátozásokat Niedzielski szerint. A korábbi rendelkezések értelmében karácsonykor a lakásokban is legfeljebb öt személy csatlakozhat az ott élőkhöz.

Magyarországon betilották a petárdákat

Magyarországon szilveszterkor érvényben lesz a kijárási tilalom este nyolc óra és reggel öt óra között. A kormány ugyanakkor megtiltotta a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását. A szabályszegőkre 150 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak. A karácsonyi szabályokól december 21-én, azaz jövő hét hétfőn döntenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?