Alacsony volt a részvétel a tömeges teszteléseken Ausztriában

Ausztriában a tömeges koronavírus-tesztelés ugyan még nem minden tartományban zárult le, de összességében elmondható, hogy a vártnál jóval kevesebben vettek részt rajta – derül ki az osztrák sajtóban vasárnap megjelent hivatalos adatokból.

A két nyugati tartományban, Tirolban és Vorarlbergben a múlt hétvégén még 30 százalék körüli volt a részvétel. Salzburgban már kevesebben, a lakosság mintegy 27,7 százaléka ment el az önkéntes szűrésre.

A kétmillió lakosú Bécsben, annak ellenére, hogy nem egy hétvégére korlátozódott, hanem december 4-étől 13-áig tartott a tömeges tesztelés, összesen 234 889-en mentek el, ami csupán 13,5 százaléka a lakosságnak. A környező tartományokban sem mutat sokkal jobb képet a részvétel: Karintiában 16,7 százalék, Stájerországban 20,7 százalék, Felső-Ausztriában 23 százalék volt a részvétel. Ennél jobb eredmény egyedül Alsó-Ausztriában született, ahol a lakosság 35,73 százaléka ment el a meghirdetett szűrésre. Burgenlandban keddig tart a tesztelés, így onnan még nincsenek végleges adatok. 

Egy százalék alatti pozitív esetet találtak

Ami a fertőzöttségi szintet illeti, a tartományokban közel hasonló eredmények születtek: 0,14 és 0,53 százalék közötti pozitív esetet találtak. A főváros eredményei még nem állnak rendelkezésre. Mivel országszerte jellemzően alacsony volt a részvétel, Tirol után Felső-Ausztriában is bejelentette a tartományi főnök, hogy karácsonyig meghosszabbítják az ingyenes tesztelést, remélve, hogy minél többen mennek el. „Ezzel kívánunk hozzájárulni a békés ünnepekhez” – hangsúlyozta Thomas Stelzer.

Sajtóértesülések szerint a kormányzat is valamiféle ösztönző rendszeren dolgozik, hogy a Sebastian Kurz kancellár által január elejére bejelentett tömeges tesztelés második körére az elsőnél többen menjenek.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2641 embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta közel 320 ezer esetet regisztráltak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe vasárnap  58-an haltak bele, a halottak száma így már megközelíti a 4500-at.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?