Koronavírus: vita robbant ki az alpesi uniós országok között a síszezonról

Az európai síturizmus felfüggesztését sürgette Angela Merkel német kancellár a koronavírus-járvány elleni védekezésről a szövetségi parlamentben (Bundestag) csütörtökön mondott beszédében.

A kormányfő kiemelte, hogy Németországban október végére ellenőrizhetetlenné vált az új típusú koronavírus terjedése. Az egészségügyi hivatalok nem tudták feltárni és megszakítani a fertőzési láncolatokat, így robbanásszerű emelkedésnek indult a napi új esetek száma. Ezért vezettek be november elején újabb korlátozásokat. Ezek 40 százalékkal csökkentették a fertőzésveszéllyel járó közvetlen érintkezéseket, aminek hatására megállt a fertőzöttek számának exponenciális növekedése.

„Elképzelni is nehéz, hogy hol tartanánk, ha szó szerint az utolsó pillanatban nem kezdünk hozzá ehhez az össznemzeti erőfeszítéshez" – mondta Angela Merkel, utalva a több gazdasági ágazat működését felfüggesztő és az emberek szabadságát nagyban korlátozó szigorításokra.

Merkel szerint ezért nem lehet feloldani az eredetileg november végéig tervezett korlátozásokat, hanem valószínűleg egészen januárig, de legalább december 20-ig fenn kell tartani valamennyit. A kancellár azt mondta, hogy az élet minden területén törekedni kell a közvetlen érintkezések csökkentésére. Így nemcsak a karácsony, hanem a szilveszter is másmilyen lesz, mint eddig, elmaradnak a tűzijátékok, utcai fesztiválok, tömegrendezvények. „Fel kell függeszteni a síturizmust is” – tette hozzá.

A szövetségi kormány igyekszik megállapodásra jutni az európai uniós társországokkal valamennyi síterep lezárásáról. „Az osztrák nyilatkozatok alapján, sajnos, nem úgy tűnik, hogy ez könnyen sikerülhet" – mondta a német kancellár, aki január 10-től fokozatos nyitást javasol az Alpok síterepein.

Vegyes fogadtatás

Az európai síterepek év végi lezárását még kedden Olaszország javasolta, enyhítendő a koronavírus-járvány terjedését – a kezdeményezésre eltérően reagált Németország és Ausztria.

A sípályák jelenleg Európa nagy részében zárva tartanak, köztük Olaszországban, Ausztriában, Szlovéniában, Franciaországban és Németországban. A kérdés jelenleg az, hogy az ünnepi időszakra újranyissák-e őket. Lengyelországban a síterepek azt tervezik, hogy kinyitnak a tél folyamán, de csak a helyiek számára.

„Ha a pályáknak zárva kell maradniuk, akkor azt egész Európára kellene alkalmazni" – mondta Luca Zaia, az olaszországi Veneto régió vezetője a Corriere della Sera című napilapnak. „Az nem lehet, hogy megtiltják a síelést (az olaszországi) Dél-Tirolban, és engedélyezik (az osztrák) Karintiában. Megengedhetetlen vicc lenne" – fogalmazott.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfő este a La7 televíziónak azt mondta, hogy nem lesz síszezon Olaszországban a karácsonyi időszak alatt, mert az a koronavírus-járvány harmadik hullámának veszélyével járna. Conte elmondása szerint „európai koordinációt" sürgetett az ügyben az Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélései során. Conte keddi Twitter-bejegyzése szerint a koronavírus-járvánnyal szembeni egészségügyi intézkedések európai összehangolását megvitatták Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság (EB) elnökével is.

 

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök egyetértését fejezte ki ezzel kapcsolatban. „Jobban kedvelnék egy közös európai megállapodást: ne nyissák meg a sífelvonókat vagy ne vakációzzanak" – mondta.

Az osztrák pénzügyminisztérium szerint azonban a síterepek zárva tartása a háromhetes karácsonyi időszakra 2,4 milliárd eurós veszteséget jelentene az országnak. „Ha az EU valóban ezt akarja, akkor fizetnie kell érte" – mondta Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter, felszólítva az EU-t, hogy kompenzálja a kieső bevételek 80 százalékát, összhangban az osztrák kormány támogatási programjával a járvány miatt bezárni kényszerülő vállalkozások számára.

A koronavírus-járvány első hulláma során 2020 elején az Ausztriában és az Alpok egyéb részein található síterepek váltak járványgócponttá.

Veneto mellett további észak-olaszországi régiók, köztük Liguria, azt javasolják, hogy a 2020–2021-es téli szezont tartsák meg különleges járványellenes intézkedések elfogadása mellett. Ennek értelmében a sífelvonók csak 50 százalékos kapacitással működnének, és napi korlátot határoznának meg a síbérletek esetében. A síterepek zárva tartása „120 ezer állást sodorna veszélybe" – írta a Facebookon Giovanni Toti, Liguria vezetője.

Az olasz kormány vonakodik a korlátozások enyhítésétől azután, hogy ismét drasztikusan megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma, amit a „viszonylag gondtalan nyári időszaknak" tulajdonítanak.

Az osztrák pályák decemberben nyitnának

Sebastian Kurz osztrák kancellár elrugaszkodottnak nevezet német kollégája javaslatát az uniós szintű „sízárlatra”. Az osztrák síterepek üzemeltetői, a biztonsági intézkedések betartása mellett, szeretnének nyitni már decemberben. Az optimista síterepek már a jelenleg december 6-ig tartó tiltás után nyitnának, a még optimistábbak már a tiltás utolsó hétvégéjén (december 5.) is kinyitnának egy-két pályával.

Tirol, Vorarlberg és Salzburg tartományok síterepei is a decemberi nyitás mellett foglaltak állást. Igaz, a karácsonyi időszakban továbbra is fennállnak az utazási szigorítások, így a külföldiek közül csak a bevállalósabbak érkezése várható az osztrák síterepekre.

Brüsszel korábban kijelentette, hogy nem lesz egységes rendelkezés a síszezon engedélyezésére vagy tiltására, az a tagállamok saját hatáskörükben döntik el. A fentiek szerint tilalom lehet Olaszországban, Franciaországban és Németországban. Az itteni vezetők nyilatkozatai azt sugallják, hogy csak januártól nyitnák meg a pályákat. Természetesen az adott országok iparági szereplőit nagyon súlyosan érinti ez a döntés, hiszen a szezon forgalmának kb. 20 százaléka az ünnepi szezonban keletkezik. Ezekben az országokban már megkezdődtek a tiltakozások, például petíciókat írnak a várhatóan tiltó rendelet ellen.

Van, ahol már lehet sízni

Az Alpok országai közül a nem uniós tag Svájcban továbbra is lehet síelni, Szlovénia pedig bejelentette, hogy tanulmányozza a helyzetet, döntés itt is későbbre várható.

Szlovákiában sincs még döntés a szezonnal kapcsolatban, itt ugyan javulnak a járvány számai, a síterepek optimisták, a decemberi nyitás nem kizárt.

Magyarországon még nincs kormányzati döntés a síszezonnal kapcsolatban, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Romániában sincs konkrét döntés a síszezonra vonatkozóan, Klaus Iohannis államfő szerda este azt nyilatkozta, hogy a járvány elleni általános óvintézkedések mellett külön szabályokat dolgoznak majd ki a síterepekre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?