Prostituált- és drogos ügyeket tussolt volna el a State Dept.

Prostitúcióval és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ügyeket igyekezett eltussolni az amerikai külügyminisztérium biztonsági szolgálata - jelentette hétfőn az amerikai CBS televízió az amerikai diplomáciai tárca egy hivatalosan még nem ismertetett belső jelentésére hivatkozva.

A CBS News szerint a Diplomáciai Biztonsági Szolgálat (DSS), amelynek feladata a külügyminiszter és a nagykövetek védelme, valamint a tárca mintegy 70 ezer alkalmazottja kötelességmulasztásainak kivizsgálása, legkevesebb nyolc ügyet próbált meg a szőnyeg alá söpörni.

A külügyminisztérium belső főellenőre megállapította, hogy a DSS emberei vizsgálatokat próbáltak meg befolyásolni, manipuláltak vagy állítottak le.

Az egyik ilyen ügy az volt, hogy a bejrúti amerikai nagykövetség egyik tisztségviselője szexuálisan zaklatta a képviselet egyes, külföldi állampolgárságú őreit. Emellett kiderült, hogy a Hillary Clinton volt külügyminisztert a külföldi útjaira elkísérő biztonsági emberek rendszeresen igénybe vették prostituáltak szolgáltatásait.

A főellenőri jelentéstervezet szerint a bagdadi nagykövetség szerződéses biztonsági őreit egy, a képviselet közelében működő, titkos kábítószer-kereskedő csoport látta el droggal. Több ügyben egyáltalán nem indult vizsgálat. A DSS emberei szerint a nyomozástól külügyi vezetők felszólítására álltak el. 

Az egyik eltussolt eset egy "érzékeny diplomáciai poszton" szolgálatot teljesítő nagykövet ügye volt, aki a testőreitől megszabadulva rendszeresen szórakozott prostituáltakkal. A misszióvezetőt berendelte ugyan Patrick Kennedy igazgatási ügyekért felelős államtitkár, ám az illető ezután visszatérhetett állomáshelyére.

A belső jelentés szerint az említett esetek kivizsgálásnak hátráltatása kétségbe vonja az eljárás tisztességes mivoltát, sebezhetővé teszik a tárcát a kémelhárítás terén és lehetővé teszi a "bűnözői magatartás" folytatását.

Barack Obama amerikai elnök egy hasonló botrány után, ami a kormányzati vezetők védelméért és a pénzügyi bűncselekmények felderítéséért felelős Secret Service-nél robbant ki,  március végén új vezetőt nevezett ki a szolgálat élére Julie Pierson személyében.

A Secret Service-t tavaly súlyos botrány rázta meg, amikor kiderült, hogy ügynökei, akik a kolumbiai Cartagenában az elnök látogatását készítették elő, prostituáltakat vittek fel szállodai szobáikba.

A cartagenai botrány 2012. április 11-én pattant ki, amiatt, hogy a Secret Service 12 embere és az amerikai fegyveres erők további 12 tagja összesen 21 nőt, köztük prostituáltakat vitt fel a szállására.  Az amerikai államok csúcstalálkozóját megelőzően a szolgálat 200 tagja tartózkodott Kolumbiában, akik közül 12 ellen indult vizsgálat, és végül kilencet marasztaltak el.

A Secret Service az eset nyomán új szabályzatot bocsátott ki, amely egyebek mellett megtiltotta a szolgálat munkatársainak, hogy külföldön tartózkodva jelentősebb mennyiségű alkoholt fogyasszanak, és hogy külföldi állampolgárokat fogadjanak a szállásukon.

Kimaradt?