Magyar és román felmenőkkel rendelkező politikusok is kulcsfontosságú tagjai Biden leendő kormányának

Személyesen is bemutatta leendő kormánya kulcsfontosságú tagjait Joe Biden demokrata párti elnökjelölt kedden a delaware-i Wilmingtonban.

Joe Biden a hétfői közleményében szereplő politikusokon kívül nem nevezett meg újabb kormánytag-jelölteket. Hétfőn a külügyminisztérium és a belbiztonsági tárca várományosait, Antony Blinkent és Alejandro Mayorkast, John Sullivan személyében a nemzetbiztonsági tanácsadót, Avril Haines személyében a hírszerzés csúcsigazgatóját és a leendő amerikai ENSZ-nagykövetet, Linda Thomas-Greenfieldet nevezte meg, illetve bejelentette a klímavédelmi különmegbízott posztjának létrehozását és John Kerry jelölését e posztra.  

A politikusok keddi bemutatása előtti rövid beszédében Joe Biden hangsúlyozta: az Egyesült Államok „készen áll a világ vezetésére”. Leszögezte, hogy leendő kormányzata külügyi és nemzetbiztonsági csapatának összetétele „tükrözi azt a tényt, hogy Amerika visszatér, nem visszahúzódik, hanem kész vezetni a világot”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem vállal szerepet szükségtelen konfliktusokban. Kiemelte, hogy az új amerikai kormányzat globális vezetőszerep vállalására készül a csendes-óceáni és az atlanti térségben egyaránt, és ennek jegyében kiváltképp erősíteni kívánja az ázsiai és csendes-óceáni amerikai szövetségi kapcsolatokat.

Az Egyesült Államok várható elnöke külön kiemelte a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságát. Biden úgy fogalmazott: a leendő kormánytagok „megtestesítik az általam vallott azon alapvető értékeket, miszerint Amerika akkor erősebb, amikor együttműködik szövetségeseivel”. A kormánytag-jelöltekről megerősítette az előző napi közleményében foglaltakat, miszerint mindnyájan „tapasztaltak és voltak vezetők, újszerűen és távlatosan gondolkodnak, és fáradhatatlanul hisznek Amerika ígéretében”.  

Vannak köztük magyar és román felmenőkkel rendelkezők is

A leendő kormánytagok pár szóban bemutatkoztak, és elemzők szerint mondataik egyben jelezték az amerikai politika várható változásait is. Antony Blinken, az amerikai diplomácia várható irányítója a családjáról, köztük magyar felmenőiről beszélt, megemlítve azt is, hogy nagyapja Oroszországból érkezett bevándorlóként talált új hazára amerikai földön, édesapja pedig diplomataként szolgált. A politikus apja, a jelenleg 95 éves Donald Blinken egyébként Magyarországon volt nagykövet 1994 és 1997 között.

Az 58 éves Blinken leszögezte: Amerikát a bevándorlás tette naggyá. A leendő külügyminiszter nemzetközi együttműködést ígért „a világ problémáinak megoldására”. Mint fogalmazott: a világ gondjait egyedül nem lehet megoldani, az Egyesült Államoknak együtt kell működnie más országokkal. Hangsúlyozta az együttműködés és a partneri viszony fontosságát.  

A bevándorlásról hasonlóképpen vélekedett Alejandro Mayorkas, a belbiztonsági tárca havannai születésű várományosa is. A román sajtó szerint a 61 éves Mayorkas román felmenőkkel is rendelkezik: édesanyja a holokauszt idején, a negyvenes években Romániából Kubába menekült.

Linda Thomas-Greenfield, akit Biden az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének jelölt, kijelentette: az Egyesült Államok visszatér a multilateralizmus és a hagyományos diplomácia politikájához. Mint fogalmazott: „Amerika visszatérőben van, a multilateralizmus visszatérőben van, a diplomácia visszatérőben van”. Az afroamerikai Thomas-Greenfield korábban, Barack Obama demokrata párti elnök kormányzata idején a külügyminisztériumban az afrikai ügyekért felelős államtitkár volt. Pályájára utalva leszögezte: ez is azt bizonyítja, hogy Amerika a lehetőségek országa. 

John Kerry korábbi külügyminiszter – aki 2004-ben George W. Bush kihívójaként a demokraták elnökjelöltje is volt – beszédében arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy „legyen ambiciózusabb” a klímaváltozás elleni küzdelemben. Kifejtette, hogy a 2015-ben aláírt párizsi klímavédelmi egyezmény önmagában nem elégséges a klímaváltozás elleni eredményes harchoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?