„Hülye magyarok és lengyelek” – így viccelődött a német köztévé

Egy új Európai Unió kell hülye magyarok és lengyelek nélkül – hangzott el a ZDF német közszolgálati csatorna péntek esti műsorában, ahol azt is mondták, hogy ez a két ország tehet arról, hogy nem sikerült elfogadni az uniós költségvetést.

„Füles gulyásnak” nevezték a műsorban Orbán Viktor miniszterelnököt. A szójáték egy német nyelvterületen használt durva sértésre utal. A szatirikus politikai műsor témája az unió hétéves költségvetése volt. A stúdióból azt kérdezte a műsorvezető a brüsszeli áltudósítótól, képesek-e összefogni a demokráciák az Európai Unió fennmaradása érdekében. A brüsszeli „tudósítót” játszó színész nagyot kacagott, mert szerinte egyértelmű, hogy erre semmi esély, hiszen Magyarország és Lengyelország megvétózta az uniós költségvetést és a mentőcsomagot.

A műsorban rendkívül becsmérlő szavak hangzanak el Orbán Viktorról és Mateus Morawieczki lengyel kormányfőről, például gengsztereknek nevezik őket.

Később még ennél is tovább megy a német tévé, és a magyar, valamint a lengyel népet szidalmazzák. A brüsszeli áltudósító úgy fogalmaz: egy új unióra van szükség, aminek lehetne az a neve, hogy „Hülye Magyarok és Lengyelek Nélküli Európai Unió”. Majd elővesz egy uniós zászlót és kivág róla két csillagot.

Nem ez az első eset, hogy a német ZDF Magyarországot támadja. Májusban például Hannibal Lecterként, kényszerzubbonyban és szájmaszkban ábrázolták Orbán Viktor miniszterelnököt. A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár akkor közösségi oldalán azt írta: ezek a megnyilvánulások rendkívül szánalmasak, és megmutatják, hogy milyen is valójában a haladó, független, objektív, minőségi sajtó egyes nyugati országokban. Kovács Zoltán azt javasolta a ZDF szerkesztőségének, ha legközelebb szörnyeket kívánnak bemutatni, nézzenek szét saját országukban.

Kapcsolódók

Kimaradt?