banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

EP: az uniós költségvetésről és a jogállamisági feltételrendszerről elért megállapodások is véglegesek

Mind az Európai Unió 2020 utáni többéves pénzügyi keretét, mind pedig a jogállamisági feltételrendszert illetően elért megállapodások lezárt megállapodások, semmiképpen sem nyithatók meg újra - jelentette ki az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete közleményében szerdán.

A közlés szerint szerdai ülésén a testület megerősítette az EP-nek az Európai Unió Tanácsával ismertetett álláspontját a többéves pénzügyi keretet, valamint a jogállamisági feltételekről szóló rendeletet illetően. Tájékoztatásuk szerint ennek értelmében az EP vezetői felkérik a tagállamok kormányainak képviselőiből álló Tanácsot, hogy fogadja el a csomagot, és mielőbb kezdje meg a ratifikációs folyamatot.

Az uniós parlament már szeptember 16-án elfogadta az uniós bevételek forrásairól rendelkező határozatról, az úgynevezett saját forrásokról szóló véleményét, méghozzá időben ahhoz, hogy a Tanács és később a tagállamok ez év végéig ratifikálhassák azt.

"Arra kérjük a Tanácsot, hogy fogadja el a csomagot, és a lehető leghamarabb kezdje meg a ratifikációs folyamatot" - fogalmaztak. Kiemelték: az Európai Parlament vezetése "mélységesen sajnálja" a késedelmet, és megismétli, hogy az elért megállapodások lezártak, nem nyithatók meg újra. „További engedményt nem fogunk tenni" - tették hozzá.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője Twitter-üzenetében azt közölte, hogy a képviselőcsoport szerdai megbeszélésén "megerősítette teljes és egyöntetű támogatását" a jogállamisági mechanizmus és az unió hosszú távú költségvetése mellett az EP és a Tanács megállapodása alapján.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?