Erdogan ismét terroristáknak nevezte a tüntetőket

Ismét fosztogatóknak és terroristáknak nevezte a török miniszterelnök vasárnap a kormánya ellen tüntetőket, és kijelentette, nem hagyja megfélemlíteni magát, illetve leszögezte azt is, hogy kormánya türelme véges.

Gyújtogatnak és fosztogatják a köztulajdont; a fosztogatók a pontos kifejezés róluk szólva – mondta Recep Tayyip Erdogan Adana repülőterén, ahol nagyszámú hallgatóság gyűlt össze. A dél-törökországi városban előző este összecsapások voltak a kormány hívei és az ellenzéki tüntetők között. Hagyhatnánk, hogy anarchisták és terroristák foglalják el a tereket? – kérdezte a rendőri fellépés igazolásaként.

A kormányfő kétségbe vonta, hogy a tüntetőket az motiválná, hogy megvédjék az isztambuli Gezi parkot a beépítéstől: a tüntetők 95 százaléka még azt sem tudja, hogy hol van a Gezi park – mondta, és felszólította híveit, hogy a jövő márciusi helyhatósági választásokon leckéztessék meg az ellene tüntetőket.

Erdogan Adenából egy közeli nagyvárosba, Mersinbe utazott tovább. A Földközi-tenger partján fekvő település szintén kormányellenes megmozdulások helyszíne. Erdogan Mersinből a török fővárosba érkezett, ahol a repülőtéren több ezer híve várta. Mi türelmesek maradunk, mi mindig türelmesek vagyunk, de a türelmünknek van egy határa – szögezte le a török kormányfő.

Mindeközben Isztambul központjában, a Taksim téren a spanyol hírügynökség jelentése szerint mintegy 30 ezer kormányellenes tüntető gyűlt össze. Isztambul kormányzója - aki ugyanannak a pártnak a tagja, mint Erdogan – vasárnap bocsánatot kért a rendőri túlkapásokért, amelyeknek már három halálos áldozatuk van, és a tüntetőket független, a pártok fölött álló szabad állampolgároknak nevezte. Hüseyin Avni Mutlu a Twitter közösségi oldalon tett nyilatkozatában megígérte, hogy a rendőrség nem fogja többé megpróbálni eltávolítani azokat, akik a Taksim téren és a Gezi parkban tüntetnek.

A török rendőrségi szakszervezet eközben bírálta a rendfenntartók túlterhelését a napok óta tartó tüntetések miatt. Faruk Sezer szakszervezeti vezető a török média vasárnapi jelentése szerint azt közölte: már hat rendőr követett el öngyilkosságot, miután 120 órán át kellett helytállniuk az utcai megmozdulásokon. Sezer a hatósági túlkapásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a demonstrálók elleni erőszak erőszakot szült, amint azt a rendőrök is megtapasztalták.

Kimaradt?