A támadó partraszállást gyakorolják a japánok és az amerikaiak

Japán csapatok gyülekeznek Kalifornia déli partjainál, hogy a következő két hétben eddig példátlan hadgyakorlatot tartsanak amerikai egységekkel együtt: támadó célú partraszállási manővert hajtanak végre.

Amerikai és japán katonai illetékesek szerint a gyakorlat segít abban, hogy a japán önvédelmi erők jobban reagálhassanak különböző válsághelyzetekre, például természeti katasztrófákra.

Kínában viszont másképp látják a japán-amerikai katonai együttműködést, tekintettel a Tokió és Peking közötti feszültségre a kelet-kínai-tengeri szigetek ügye miatt. A manőverre csupán néhány nappal azután kerül sor, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő meglátogatta Barack Obama amerikai elnököt egy kaliforniai birtokon, és egyebek mellett a csendes-óceáni térségben növekvő feszültségeket vitatták meg.

Kína arra kérte az Egyesült Államokat és Japánt, hogy fújja le a tervek szerint kedden kezdődő hadgyakorlatot - jelentette a Kyodo japán hírügynökség meg nem nevezett japán kormányforrásokra hivatkozva. A tokiói védelmi tárca és a külügyminisztérium nem erősítette meg, hogy Pekingnek ilyen kérése lett volna, japán részről csak annyit közöltek, hogy a közös manővert megtartják.

A kínai külügyminisztérium sem válaszolt az AP amerikai hírügynökség kérdésére, hogy Peking fordult-e Washingtonhoz és Tokióhoz az ügyben. Hung Lej külügyi szóvivő így fogalmazott: "Reméljük, hogy az érintett felek a térségben a békére, a stabilitásra tudnak összpontosítani, és többet tesznek a kölcsönös bizalom, a térségbeli béke és stabilitás érdekében."

Kimaradt?