Aláírásgyűjtés a nemzeti régiók uniós védelméért: félsiker második nekifutásra, de még van remény

Hét helyett csak öt tagállamban gyűlt össze a minimálisan szükséges számú aláírás.  

Nem sikerült teljesíteni a nemzeti régiók európai uniós védelméért indított aláírásgyűjtés területi kritériumát. A szombat éjféli határidőig csupán öt tagállamban, Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Litvániában és Horvátországban érte el az aláírások száma a szükséges küszöbértéket.  

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, az Európaai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN elnöke szerint részsiker a Székely Nemzeti Tanácsnak a nemzeti régiók támogatására indított aláírásgyűjtése, hiszen összegyűlt több mint egymillió aláírás. A gyűjtés azonban folytatódhat.

„Az aláírásgyűjtés elindításakor, 2019-ben Makfalván ígéretet tettem arra, hogy az RMDSZ és a FUEN európai kapcsolataival segítem az aláírásgyűjtést. Horvátországban és Litvániában ennek a kapcsolati hálónak a segítségével sikerült eredményesnek lenni. Spanyolországban is jól áll a gyűjtés, baszk és katalán partnereinknek köszönhetően 25 ezer aláírás már összegyűlt a szükséges 40 ezerből. Szlovénia esetében sokan dolgoztak azért, hogy a kötelező hatezer aláírás meglegyen, de még nagyobb összefogásra van szükség a sikerhez, hiszen a szigorú korlátozások ott teljes mértékben ellehetetlenítették a papír alapú aláírások gyűjtését” – mondta el Vincze Loránt az aláírásgyűjtés hátteréről.

Az RMDSZ EP-képviselője köszönetet mondott kollégájának, Waldemar Tomaszewskinek a litvániai lengyelek támogatásáért, illetve Milorad Pupovac horvátországi parlamenti képviselőnek a horvátországi Független Demokratikus Szerb Párt elnökének és Saša Milošević főtitkárnak a FUEN tagszervezet Szerb Nemzeti Tanácstól a nagyszámú aláírásért.

Újabb hosszabbítás a láthatáron

Vincze Loránt üdvözölte, hogy az Európai Bizottság a világjárvány miatt újabb három hónapos hosszabbításra készül, amelyre a nyáron az ő javaslatára elfogadott EU-s rendelet ad lehetőséget, ezzel február hetedikéig lehet összegyűjteni a még hiányzó két országban a minimális aláírásszámot.

„Bízom a folytatásban és abban, hogy három hónapon belül teljes lesz a siker az európai kisebbségi régiók, köztük Székelyföld ügyében” – összegzett Vincze Loránt.

(Nyitókép: Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?