FRISSÍTVE - Órák kérdése, hogy győztest hirdessenek az amerikai elnökválasztáson

 

FRISSÍTVE: A szakértők előrejelzései beigazolódni tűnnek: a levélszavazatok megszámlálásának végéhez közeledve Joe Biden Pennsylvania államban is megelőzte Donald Trumpot. További három „csatatérállamban” is a demokrata elnökjelölt vezet, aki amerikai idő szerint pénteken este nyilvánosság elé áll.

Romániai idő szerint pénteken délután 4 órakor töltötte fel Pennsylvania állam választási bizottsága azt a mintegy 31 ezer szavazatot, amelynek eredményeként a keddi amerikai elnökválasztás urnazárása óta először nem Donald Trump, hanem Joe Biden demokrata elnökjelölt vezet.

A legutóbbi adatközléskor a jelenlegi elnöknek még 18 ezer szavazatos előnye volt, amit ez az új adat „elolvasztott”, és 95 százalékos adatfeldolgozásnál immár Bidennek van egy 5 587 szavazatos  előnye. 

Pennsylvania állam 20 elektori szavazattal rendelkezik, amit ha valóban Joe Biden kap meg, akkor az elnökválasztást is megnyeri, ugyanis jelenleg 253 elektort tudhat magáénak a győzelemhez szükséges 270-ből. Ezzel szemben Donald Trump „megrekedt” 213-nál.

Pennsylvania mellett Georgiában, Nevadában és Arizonában nem hirdettek még győztest. 

A számok

Romániai idő szerint pénteken este a következőképpen állt a Biden-Trump „meccs”:

  • - Georgia: Joe Biden vezet 1561 szavazattal
  • - Pennsylvania: Joe Biden vezet 13 371 szavazattal
  • - Nevada: Joe Biden vezet 20 137 szavazattal
  • - Arizona: Joe Biden vezet 43, 779 szavazattal

Mind Georgiába, mind Pennsylvaniában a levélszavazatok számlálása fordította meg a helyzetet. Elsősorban Philadelphiában és Atlantában növekedett meg a levélben Joe Bidenre szavazók száma.

Pennsylvania 20 elektort ad, s ennek megszerzése bebiztosítja Joe Biden számára az elnökséget. A demokrata párti elnökjelöltnek a Fox News televízió szerint eddig 264 elektor voksát sikerült megszereznie, míg Donald Trumpot 214 elektor támogatja.

Trump a Twitterre „menekült”

Donald Trump elnök pénteken délelőtt több Twitter-bejegyzésben is kommentálta a szavazatszámlálás alakulását. Az egyikben azt állította, hogy Philadelphiában hosszú története van „a választások romlottságának”.

 

Egy másik bejegyzésében megismételte korábbi állítását, miszerint könnyedén megnyeri az elnökválasztást, amennyiben csak a jogszerűen leadott voksokat veszik figyelembe. Hozzáfűzte, hogy a szavazatszámlálásokon a republikánus megfigyelőknek „semmilyen formában nem tették lehetővé a részvételt, ezért ezeket a voksokat jogszerűtlennek kell nyilvánítani”.

Az elnök megismételte azt is, hogy az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróságnak kell döntenie a vitatott szavazatok ügyében. Trumpnak ezt a bejegyzését a Twitter megjelölte, vagyis félrevezető tartalmúnak minősítette.

Donald Trump kampánytörzse már csütörtökön egy sor perkeresetet nyújtott be. Georgiában és Michiganben, azonban a bírák visszautasították a perkereset befogadását.

Néhány republikánus lovat ad Trump alá

Csütörtökön, az éjjeli televíziós műsoroknak adott interjúkban több vezető republikánus politikus is kiállt Donald Trump mellett és védelmébe vette az amerikai elnök választási csalásokra vonatkozó megjegyzéseit. A képviselőház republikánus frakcióvezetője, a kaliforniai Kevin McCarthy a Fox televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: "Minden amerikainak fel kell emelnie a szavát, és jeleznie kell, ha bármilyen tisztességtelen dolgot lát".

Az esetleges választási csalásokra célozva hozzáfűzte: "nem engedhetjük meg, hogy ez a szemünk láttára megtörténjék, ne maradjunk csendben". Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának republikánus elnöke szintén a Fox televíziónak adott interjújában állt ki Trump mellett, megismételve a választási csalásokra vonatkozó állításokat.

"Nincs mentsége az elnöknek a mai kijelentéseire, amelyek aláássák demokratikus eljárásrendünket."

Közzétette: Maszol.ro – 2020. november 6., péntek

Más republikánus politikus ugyanakkor bírálta Donald Trump elnököt a kijelentéseiért, egyebek közt azt vetik a szemére, hogy valótlan állításaival lejáratja az amerikai választási rendszert. Larry Hogan, Maryland kormányzója, aki a 2024-es választásra szóba került már mint republikánus elnökjelölt, kifakadt Trumpra. "Nincs mentsége az elnöknek a mai kijelentéseire, amelyek aláássák demokratikus eljárásrendünket. Amerika szavazatokat számol, és nekünk meg kell várnunk az eredményeket, ahogy mindig is tettük" - twitterezte Hogan.

Adam Ritzinger illinois-i kongresszusi képviselő Twitter-üzenetben bírálta Trumpot, amiért az elnök teljesen megalapozatlanul, bizonyíték nélkül választási csalással vádolta meg a Demokrata Pártot. Ritzinger azt írta, hogy "kezd a tébollyal vetekedni" (getting insane) Trump állítása. "Ha törvényes aggodalmai vannak bármilyen csalás miatt, akkor azoknak bizonyítékokon kell alapulniuk és bíróság elé kell vinni őket. Elég a lejárató félrevezetésből!" - írta Ritzinger.

Az AP amerikai hírügynökség tételesen cáfolta Trumpnak a választást bíráló minden állítását, egyebek között emlékeztetett arra, hogy még sohasem történt meg az összes szavazat megszámlálása a választás napján, ráadásul nincs olyan törvény, sem pedig elvárás, amely szerint ennek így kellene történnie. A magas részvételi arány és a levélszavazatok feldolgozása a szokásoshoz képest lassítja a folyamatot néhány esetben, de nem az összesben - írta az AP.

A házelnök bízik Joe Biden erős mandátumában

Bízik abban, hogy Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek „erős mandátuma” lesz – jelentette ki sajtókonferenciáján Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke pénteken. A házelnök úgy vélekedett, hogy Biden nyeri meg a kedden tartott elnökválasztást, és azért nyerte el a választók bizalmát, mert képes arra, hogy összefogja az embereket.

„Joe Biden mögött erős képviselőházi többség áll majd" - szögezte le Pelosi. A szövetségi törvényhozás alsóházában (a képviselőházban) az eddigi eredmények alapján a demokraták megőrizték többségüket, bár ez kisebb arányú, mint a választások előtti. A The Washington Post csütörtöki értesülései szerint egyébként emiatt a Demokrata Párton belül támadások érik Pelosit.

A sajtókonferencián Nancy Pelosi nem reagált az újságírók azon felvetéseire, amelyek az elnökválasztás szoros eredményeit és a demokraták képviselőházi többségének apadását firtatták. Csak annyit mondott, hogy egyes választási körzetekben „lehetetlen volt győzni” a republikánus jelölttel szemben. „Nem nyertünk meg minden képviselőházi csatát, de megnyertük a háborút” – fogalmazott a házelnök. Hozzáfűzte, hogy véleménye szerint Joe Biden és a kongresszus demokrata párti politikusai a jövő esztendőben "nagy dolgokat visznek majd véghez".

Pelosi hangsúlyozta a koronavírus-járvány miatti újabb gazdaságélénkítő csomagterv fontosságát, és azt hangoztatta: "azt akarjuk, hogy a republikánusok visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz". Nem részletezte, hogy a demokraták készen állnának-e kompromisszumokra.

A 80 éves Pelosi a héten már jelezte, hogy továbbra is készen áll a házelnökségre, legalább két évig tartó időszakra.

A CNN televízió pénteki információi szerint Donald Trump a hozzá közel álló munkatársaival már közölte, hogy nem áll készen a választási vereség elismerésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?