Amerikai elnökválasztás: akár Trump javára is fordulhat az eredmény Arizonában

Folyamatosan csökken Joe Biden előnye Arizonában. A 11 elektort adó államot többen már elkönyvelték a demokrata jelöltnek, de még korántsem biztos a győzelme. Az adatok feldolgozásával párhuzamosan nő Trump támogatottsága és olvad Biden előnye.Könnyen lehet hogy néhány ezer szavazat dönt.

Román idő szerint fél tízkor közöltek friss eredményeket Arizonából, azon belül is az állam legnagyobb megyéjéből, Maricopából. A legfrissebb adatok szerint mintegy 62 ezer szavazatot dolgoztak fel, amelynek többségét Donald Trump nyerte, a becslések szerint 58 százalékát.

A CNN adatai szerint Joe Biden előnye ezzel Arizonában tízezer szavazattal 70 ezer alá csökkent. Korábban még 200 ezer feletti is volt a különbség a javára, de ahogy jöttek az adatok Maricopa megyéből, ez az előny folyamatosan olvadt. A hírcsatorna közlése szerint Arizona legnagyobb megyéjében még 320 ezer szavazat vár feldolgozásra.

Az egész államot tekintve még 450 ezer szavazatot nem összesítettek. A becslések szerint Trumpnak a még kint lévő szavazatok 56-58 százalékát kell megszerezni, hogy megfordítsa a versenyt.

A demokraták abban bíznak, hogy a többi, kisebb megyékből érkező „szavazatcsomagok" nem mutatnak ekkora különbséget Trump javára. Az adatok azt jelzik, hogy Biden nem dőlhet még hátra és bármi megtörténhet. A verseny a végletekig szoros lesz, és Trumpék bizakodnak egy erős hajrában.

Trump támogatói egyszerre követelik, hogy állítsák le a szavazatszámlálást és hogy számolják meg a szavazatokat. Arizonában például még Biden vezet, de folyamatosan csökken az előnye, ezért ott az elnök támogatói azért kezdtek el tüntetni a szavazatszámláló irodák előtt, hogy mindenképp számolják meg a szavazatokat (ami amúgy meg is fog történni). Ugyanakor vannak államok, ahol Trump vezet, de folyamatosan csökkenő előnnyel, így ezért itt Trumpék jogi úton akarják leállítani a szavazatszámlálást, és megjelentek a tüntetők is, akik hangot is adnak ennek.

Még a Fox News is Bident hozta ki győztesnek

Kedd délután nyolcvan százalékos feldolgozásnál több hírügynökség és a konzervatív Fox News is Bident hozta ki győztesnek, amit Trump zokon vett és bírált, mondván a meccs még nem lefutott. A friss adatok szerint könnyen lehet, hogy néhány ezer szavazat dönt ebben az államban. A jelenlegi adatok szerint Biden 1,46 millió, Trump 1,4 millió szavazatot kapott.

Arizona kulcsfontosságú az elnök számára, hogy megfordítsa a versenyt. Jelenleg az állam nélkül Biden 253, míg Trump 214 elektori szavazattal rendelkezik. Donald Trump 2016-ban Maricopa megyében 49 százalékot szerzett, míg Arizonában 48,1 százalékot.

Ez a helyzet a többi államban, ahol még számolnak

Georgiában rendkívül szoros a helyzet 98 százalékos feldolgozottságnál, az államban bármi történhet. Az utolsó adatközléskor Biden meredeken jött fel, ha ez így lesz a végső adatok közlésekor is, akkor megnyeri az államot, és - ha minden más a jelenlegi állás szerint alakul - elektorainak száma 280-ra nő.

Nevada is nagy kérdés, ahol 0,6 százalékpont Biden előnye 75 százalékos feldolgozottságnál, és mivel itt a republikánusok nagy része is levélben szavaz, nem számolhatunk az utolsó pillanatos Biden-hatással, ez is átállhat Trumphoz. Georgia biztosan, Arizona várhatóan végeredményt hirdet csütörtökön, így Biden akár csütörtökön elnök lehet, mert a két állammal 280 biztos elektora lesz, átlépve a 270-es határt

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?