Hivatalos: Szlovákia összes lakóját tesztelik

Elfogadta vasárnap a szlovák kormány a tömeges tesztelés végrehajtásáról szóló javaslatot. A döntést a rendkívüli kormányülés után jelentette be Jaroslav Naď védelmi miniszter.

Az Új Szó beszámolója szerint a tárcavezető elmondta, hogy tizenhárommillió antigén-teszt áll a hatóságok rendelkezésére. A tömeges tesztelés elvégzésében megközelítőleg ötvenezer ember fog részt venni a tesztállomásokon. A polgármesterek az elkövetkező napokban kapnak meg minden szükséges információt, amellyel a településeiken előkészíthetik a tesztelést.

Jaroslav Naď  beszélt arról is, hogy az első úgynevezett pilot-tesztelést a négy, a járvány szempontjából legrosszabb helyzetben lévő járásokban végzik el. A miniszter emlékeztetett, hogy Szlovákiában a világon egyedülálló intézkedésről hoztak döntést, de egyre több ország elkezdett dolgozni az országos tesztelésről szóló elképzeléseken.

A szlovák statisztikai hivatal 2020. júniusi közlése szerint az ország lakóinak száma 5 460 136. Szlovákiában jelenleg 29 835 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván. Eddig 88 ember életét követelte a kór.

Kapcsolódók

Kimaradt?