A fél Fehér Ház karanténba vonult az amerikai elnök megfertőződése után

Koronavírusos lett a Fehér Ház egy további munkatársa, Stephen Miller tanácsadó - jelentette be kedden Kayleigh McEnany, az elnöki rezidencia szóvivője. Tájékoztatása szerint Miller már öt napja önkéntes karanténban dolgozott, amikor bebizonyosodott, hogy megfertőződött. A tanácsadó jól van - mondta a szóvivő a Fox News televíziónak, majd hozzátette: "nyilvánvaló, hogy járvány tört ki a Fehér Házban." A ragály elleni védekezést az elnöki rezidencián ugyanakkor a védelmébe vette.

Karanténban van az amerikai vezérkari főnökök és a katonai csúcsvezetők jó része - jelentette be Jonathan Hoffman, a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) szóvivője kedden este. A tárca közlése szerint Charles W. Ray admirálisnak, az amerikai parti őrség parancsnok-helyettesének vírustesztje pozitív lett, és ezért mindenki, aki kapcsolatba került vele, karanténba vonult. A parti őrség közleménye szerint az admirális fertőzésének enyhe tünetei vannak.

Karanténban van Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, a helyettese, John Hyten tábornok, és önkéntes karanténba vonultak a szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő parancsnokai is. Ugyancsak elkülönítette magát Paul Nakasone, a kiber-parancsnokság vezetője.

Hoffman szóvivő szerint nem tudni, hogy a parti őrség helyettes parancsnoka hol fertőződhetett meg. Kedden valamennyi, már karanténba vonult katonai vezetőn elvégezték a koronavírus-tesztet, de eddig mindegyik negatív lett, és senkin nem is jelentkeztek a fertőzés tünetei.

A legfelsőbb katonai vezetők körében eddig senki nem fertőződött meg, jóllehet az amerikai aktív és tartalékos haderőnél eddig több mint 47 ezer katonánál diagnosztizálták a vírusfertőzést, 625 katona kórházi kezelésre is szorult, és nyolcan belehaltak a fertőzés szövődményeibe.

Ami a Fehér Ház "urát", a koronavírussal szintén fertőzött Donald Trump elnök állapotát illeti, a keddi vizsgálatok szerint ő is jól van, állapota tovább javult.

Szerdán tartják Mike Pence republikánus alelnök és Kamala Harris, a demokrata párti alelnökjelölt közötti első és egyetlen vitát Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben. Mind Mike Pence, mind Kamala Harris kampánystábja kedden este közölte: a politikusok és stábjaik koronavírus-tesztje negatív.

Kapcsolódók

Kimaradt?