Felfüggesztették a TikTok betiltását az Egyesült Államokban

Donald Trump amerikai elnök közölte szombaton, hogy támogatja a kínai tulajdonban lévő TikTok videomegosztó alkalmazás egyesült államokbeli működését ezután is lehetővé tevő elvi megállapodást, amelyet az Oracle és a Walmart amerikai cég kötött meg újabban a kínai tulajdonossal, a Bytedance-szel.

Ezt követően pedig az amerikai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy szeptember 27-ig felfüggeszti azt a pénteken kiadott rendeletet, amelyben vasárnapi hatállyal megtiltotta az Egyesült Államokon belül a TikTok letöltését az Apple és a Google alkalmazás-áruházaiból. A betiltást a tárca a következővel indokolta: „a Kínai Kommunista Párt nyilvánvalóvá tette, hogy módjában, illetve szándékában is áll felhasználni az alkalmazást az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, külpolitikájának és gazdaságának veszélyeztetésére".

Mintegy 100 millió amerikai használja a TikTokot, a világon pedig 2,2 milliárd felhasználója van. Egy tájékozott forrás szerint a haladék lehetőséget ad a három cégnek arra, hogy véglegesítsék megállapodásukat egy olyan társaság létrehozásáról, amely irányítaná a videomegosztó egyesült államokbeli működését Washington aggályainak orvoslásával. Ennek a cégnek TikTok Global lesz a neve.

Trump azt mondta újságíróknak a washingtoni Fehér Házban: az Oracle és a Walmart teljesen az ellenőrzése alatt fogja tartani a TikTok Global működését, a biztonság százszázalékos lesz, és a vállalkozás 25 ezer amerikainak fog munkát adni Texas államban.

A kínai állam még nem hagyta jóvá a megállapodást – jegyezte meg a Reuters.

Kapcsolódók

Kimaradt?