banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Több száz haszid zsidó akar a tilalom ellenére Fehéroroszországól bejutni Ukrajnába

Több száz haszid zsidó várakozik már második napja egy fehéroroszországi határátkelőnél, hogy bejuthasson a külföldiek beutazási tilalma ellenére Ukrajnába, és részt vehessen az umani éves zarándoklaton - hozták nyilvánosságra kedden ukrán hírportálok az ukrán határőrségre hivatkozva.

A Hromadszke ukrán televízió internetes oldalán közölt beszámoló szerint Szerhij Dejneko, az ukrán határőrszolgálat parancsnoka személyesen is találkozott a haszidokkal a Csernyihiv megyében lévő Novi Jarilovicsi átkelőnél. Arra kérte őket, hogy tartsák tiszteletben Ukrajna törvényeit, és ne sértsék meg a határátlépésre vonatkozó szabályokat.

A határőrség megerősítette az átkelőnél az őrséget a rendőrség és a nemzeti gárda bevonásával. Azt, hogy pontosan hány haszid zsidó akar belépni Fehéroroszországból Ukrajnába, a határőrség nem hozta nyilvánosságra. A BelTA fehérorosz hírügynökség előző este még több mint másfél ezret írt. Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint a határőrség parancsnoka kedden arról tájékoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy még több mint háromezer haszid zsidó érkezése várható az ukrán határhoz Fehéroroszországból.

A kijevi külügyminisztérium kedden azzal a kéréssel fordult a fehérorosz félhez, hogy ne regisztrálják a fehérorosz-ukrán határon azoknak a külföldieknek a kilépését, akik nem tartoznak az ukrán kormány által elrendelt beutazási tilalom alól kivételt képező személyek közé, vagyis nem léphetnek be az ország területére. A haszid zsidókra is vonatkozik a beutazási tilalom. A külügyi tárca ezenfelül minden külföldi utazót arra kért, tartsa tiszteletben a határellenőrzés jelenlegi szabályait, hogy ne alakuljanak ki "bonyolult helyzetek" az államhatáron lévő ellenőrző pontokon.

Az ukrán kormány augusztus 27-én hozott rendeletében augusztus 28-tól szeptember 28-ig átmenetileg újra lezárta Ukrajna határait a külföldiek előtt a koronavírus-járvány terjedése miatt - emlékeztetett a Hromadszke. Ez alól - a tartózkodási engedéllyel rendelkezők mellett - néhány csoport, illetve személy esetében tesznek kivételt. A haszid zsidók viszont hagyományosan minden évben a közép-ukrajnai Uman városban ekkortájt ünneplik meg a zsidó újévet, a Ros Hásánát, a város temetőjében nyugvó Nachman rabbinak, a breszlávi haszidizmus alapítójának sírjához zarándokolva. A háromnapos umani zarándoklatot a hívők vidám táncos ünnepléssel töltik. A résztvevők száma időnként a 40-50 ezret is eléri.

Idén az ünnep szeptember 18-20-ra esik, de a haszidok általában már jóval előtte megérkeznek Umanba. Korábban már az izraeli kormány kérte Kijevet, hogy idén a koronavírus-járvány miatt ne engedélyezze a zarándoklat megtartását Umanban, viszont már a határzár előtt is érkeztek haszidok Ukrajnába, így a rendezvény, ha jóval kevesebb résztvevővel is, egyes becslések szerint körülbelül 10 ezer fővel, de várhatóan meg lesz tartva.

A Hromadszke információi szerint eddig öt koronavírusos fertőzöttet azonosítottak az Umanba érkezett haszidok között.

Kapcsolódók

Kimaradt?