Összecsaptak a rendőrökkel a „koronatagadók” Berlinben

A maszkviselés és a koronavírus terjedését megelőző korlátozások ellen tüntettek szombaton több európai városban. A legtöbben Berlinben gyűltek össze, itt rendőrök oszlatták fel a tiltakozókat, arra hivatkozva, hogy nem tartják be a fizikai távolságtartás szabályát, tudósít az AFP.

A londoni Trafalgar-téren mintegy ezer tüntető követelte „az orvosi zarnokság” végét. Párizsban 2-300 fő tüntetett a maszkviselés ellen. Zürichben is zajlott megmozdulás.

Berlinben mintegy 18 ezren vonultak fel, mikor a rendőrség bejelentette, hogy mivel a résztvevők ismételt kérésre sem tartják be az előírt minimális távolságot egymás között, kénytelenek feloszlatni a gyülekezést. A tüntetők egy része azonban nem tágított, az „ellenállás” és a szélsőjobb által használt „mi vagyunk a nép” jelszavakat skandálták. Egy csoport kövekkel és üvegekkel dobálta meg a rendőröket, akik több személyt letartóztattak.

 

A berlini demonstráló tömeg nem egységes, minden korosztály képviselteti magát benne, ún. „szabadgondolkodókat”, oltáselleneseket, az összeesküvés-elméletek hívőit és a szélsőjobb támogatóit tömöríti, akik ebben a hónapban már másodszor vonulnak utcára.

„Nem vagyok szélsőjobbos, azért jöttem, hogy az alapvető szabadságjogaimat megvédjem” – nyilatkozta az AFP-nek a résztvevők közül egy 43 éves férfi.

„Sokak szerint a szélsőjobb támogatói közül csak néhányak vonultak utcára, de valójában ők szervezik a tüntetést“ – jelentette ki egy nő, aki a Die Linke szélsőbaloldali párt ellentüntetésén vett részt.

A berlini „koronatagadó” tüntetést eredetileg közegészségügyi okokból nem engedélyezték, de végül mégis zöld utat kaptak a szervezők.

Németországban az utóbbi hetekben megnőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, átlag napi 1500 új esetet regisztrálnak. Csütörtökön szigorítottak a korlátozásokon, például 50 eurós büntetést vezettek be arra az esetre, ha valaki nem visel maszkot ott, ahol az kötelező lenne.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?