A francia diplomácia Libanon szétesésének veszélyére figyelmeztetett

Franciaország csütörtökön ismételten gyors kormányalakítást és sürgős reformok beindítását szorgalmazta Libanonban, ezek hiányában Párizs megítélése szerint ugyanis az ország széteshet.

„Jelenleg megvan annak a veszélye, hogy Libanon eltűnik. Ezért az intézkedéseket meg kell hozni" – mondta csütörtökön Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter az RTL francia kereskedelmi rádiónak adott interjújában. Hangsúlyozta, hogy a reformot a libanoniak által elutasított jelenlegi politikai vezetés nem tudja végrehajtani.

„Az egymás közötti csatározásokban felőrlik önmagukat, azért, hogy csak abban szülessen konszenzus, hogy ne történjen semmi. Ez nem lehetséges, ezt határozottan kijelentjük" – fogalmazott. Emmanuel Macron „köztársasági elnök megmondta, amikor augusztus 6-án Bejrútba látogatott, és ismételten el fogja mondani, amikor kedden ismét Bejrútba megy" – tette hozzá. „Mindenki hajtogatja, hogy mit kéne tenni, de jelenleg nincs cselekvő kormány Libanonban" – emlékeztetett Le Drian.

A bejrúti kikötő területén augusztus 4-én történt, több mint 180 emberéletet követelő robbanást követően a kormány lemondásra kényszerült. Michel Aoun elnök azóta nem határozta meg azon parlamenti konzultációk dátumát, amelyek alapján egy új kormányfőt ki lehetne jelölni. A parlamentet jelenleg felügyelő pártok között ugyanis nincs egyetértés.

 

„Új kormányt kell alakítani, ezt gyorsan meg kell tenni, mert a helyzet sürgős, egyrészt humanitárius és egészségügyi szempontból, de politikailag is, ha azt szeretnék, hogy az ország egyben maradjon" – vélte a francia diplomácia vezetője. „Az ország a katasztrófa szélén áll. A lakosság fele a szegénységi küszöb alatt él, a fiatalság célt vesztett, elviselhetetlen a munkanélküliség, az infláció elképesztően magas" – sorolta Le Drian.

A külügyminiszter szerint olyan megbízott kormányra van szükség, amely képes gyorsan beindítani a szükséges reformokat, mert különben a nemzetközi közösség nem fog segíteni. „Nem fogunk egy kitöltetlen csekket aláírni olyan kormánynak, amely nem hajtja végre a mindenki által ismert reformokat" – mondta, kiemelve a bankrendszer és a közszféra átalakításának kérdését.

A francia diplomácia összeállította és eljuttatta a libanoni vezetőknek azon reformok listáját, amelyeket Emmanuel Macron augusztus 6-i bejrúti látogatásán már ismertetett. „Létezik egy munkaanyag, egy piszkozat, amely tartalmazza azokat az elemeket, amelyekről a köztársasági elnök tárgyalt, és amelyek a folyamatos egyeztetések tárgyát képezik libanoni partnereinkkel" – közölte a francia elnöki hivatal, amely jelezte ugyanakkor, hogy Franciaország nem kíván beavatkozni a libanoni belügyekbe, mert a libanoniaknak maguknak kell meghatározni a jövőjüket, és a francia munkaanyag nem tekintendő „útitervnek" számukra.

(Nyitókép: A bejrúti kikötő a pusztót erejű robbanás után | Fotó: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?