A klinikai eredmények szerint megmérgezhették az orosz ellenzék vezérét

Az első német klinikai eredmények arra utalnak, hogy megmérgezhették Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezérét – adták hírül hétfőn délután a berlini Charité egyetemi klinika orvosai közleményben.

Hozzátették, hogy Navalnij állapota súlyos, de a politikus nincs akut életveszélyben. „Orvoscsoport vizsgálta meg minden részletre kiterjedőn a beteget, amint megérkezett. A klinikai teszt alapján úgy tűnik, hogy megmérgezhették olyan anyaggal, amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik” – áll a közleményben.

A konkrét anyagot még nem azonosították, de a hatását – az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek gátlását – többször kimutatták független laboratóriumokban. Alekszej Navalnij gyógyítását az atropin nevű szerrel kezdték meg. Megbetegedésének kimenetele bizonytalan, és nem lehet kizárni, hogy hosszan tartó hatásokkal jár majd, különösen az idegrendszerben – közölte az egyetemi klinika.

 

Angela Merkel német kancellár és Heiko Maas külügyminiszter közös állásfoglalásban reagált az orvoscsoport vizsgálati eredményeire. Mint írták, „tekintettel Navalnij úr kiemelkedő szerepére az oroszországi politikai ellenzékben" nyomatékosan felszólítják az orosz hatóságokat, hogy a legapróbb részletekig tárják fel az ügyet, méghozzá „a legteljesebb átláthatóság mellett". Az elkövetőket meg kell találni és felelősségre kell vonni – hangsúlyozta a német kancellár és a német diplomácia vezetője.

A kolinészteráz az emberi szervezet működését biztosító legfontosabb enzimek közé tartozik. Hiánya vagy hatásának fékezése a többi között légzéskimaradást és izombénulást idézhet elő. Kolinészterzáz-gátló anyagokat használnak például növényvédő szerekben, de kolinészeráz-gátló hatása van az egyik leghíresebb vegyi fegyvernek, a szarinnak is.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve rosszul lett a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. A kómában lévő politikust szombat hajnalban a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították.

(Nyitókép: Alekszej Navalnij | Fotó: politico.eu)

Kapcsolódók

Kimaradt?