Kreml: a fehérorosz ellenzék nem törekszik együttműködésre Moszkvával

Dokumentumai alapján a fehérorosz ellenzéki koordinációs tanács nem törekszik együttműködésre Moszkvával – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Peszkov elismerte, hogy Moszkvának nincsenek pontos ismeretei a testület platformjáról és követeléseiről, és azoknak a fehérorosz belügyekkel foglalkozó részébe nem is kíván beleszólni, de úgy látja, hogy egyes, a tanács tagjai által szövegezett, nyilvánosságra került dokumentumokban a hangsúly eltolódott az Oroszországgal folytatott együttműködéstől, és „minimális mértékben nyilvánul ki a szövetségesi viszony folytatásának szándéka".

A szóvivő szerint nehéz megítélni, vajon az általa emlegetett iratok a tanács kiforrott álláspontját tartalmazzák-e. Hozzátette, hogy Moszkvának „jobban imponálnak" a szövetségesi kapcsolatok folytatásának pártján álló fehérorosz politikusok.

Egy nappal korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kifogásolta, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja, a Litvániába távozott elnökjelölt a honlapján „nyíltan provokatív elemeket tartalmazó programot" tett közzé, amely rövidesen eltűnt. Ez egyebek között szorgalmazta Fehéroroszországnak az Eurázsiai Gazdasági Unióból és Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből, valamint a Szövetségi Államból való kilépését, illetve perspektivikusan az EU-ba és a NATO-ba való belépést és az orosz nyelvnek a kiszorítását. Cihanouszkaja egyébként nem tagja a koordinációs tanácsnak.

Peszkov hétfőn azt hangoztatta, hogy Moszkva nem folytat tárgyalásokat a testülettel, mert az egyet jelentene a fehérorosz ügyekbe való beavatkozással, és ezt mások esetében is helytelennek tartja. A fehérorosz erőszakszervezetek által elkövetett túlkapásokat fehérorosz belügynek minősítette.

Az orosz elnöki szóvivő nem kívánta kommentálni, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök – kiskorú fiával együtt – felfegyverkezve és golyóálló mellényben mutatkozott Minszkben. „Nem fogok válaszolni az ön kérdésére" – mondta az újságírónak, aki azt firtatta, hogy normális reakció volt-e Lukasenka részéről a géppisztolyos megjelenés.

Kapcsolódók

Kimaradt?