Mindkét pilóta és két gyermek is életét vesztette az indiai repülőgép-szerencsétlenségben

Tizennyolcra emelkedett a pénteki indiai repülőgép-szerencsétlenség halálos áldozatainak száma, az áldozatok között van egy tíz és egy tizennyolc hónapos kisgyermek – közölte Hardíp Szing Puri légi közlekedési miniszter szombaton.

A sérültek száma több mint 120, közülük sokan válságos állapotban vannak. A fedélzeten 190 ember – 184 utas és hatfős személyzet – tartózkodott; a balesetet vélhetően a monszun miatti heves eső, a pálya csúszóssága és a rossz látási viszonyok okozták.

A gép túlfutott a leszállópályán, majd összetört. A baleset a délnyugat-indiai Kerala államban található Kozsíkóde (Kálikut) repülőterén történt, amely egy domb tetején van. Az Air India Express légitársaság Dubajból érkező, Boeing 737-es típusú utasszállítója a kicsúszás után tíz métert zuhant, majd kettévált.

Mindkét pilóta életét vesztette

A szerencsétlenségben mindkét pilóta életét vesztette. A gépen olyan indiai állampolgárok utaztak, akik a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedtek, és most tértek haza. Az elmúlt hónapokban indiai állampolgárok tízezrei tértek haza repülővel, többségében a Perzsa-öböl menti országokból.

A keresőcsapatok szombaton rábukkantak a gép feketedobozára. KK Shailadzsa keralai egészségügyi miniszter azt kérte a keresésben részt vevő helyiektől, hogy elővigyázatosságból vonuljanak karanténba. A szerencsétlenség túlélőit tesztelik a koronavírusra – tette hozzá.

A nyomozás során a repülőgép állapotát, az időjárási körülményeket, a pilóták képzettségét és viselkedését, illetve a kifutópálya biztonságosságát is vizsgálják. A kozsíkódei reptér 2850 méter hosszú, és egy meredélyekkel körülvett lapos dombtetőn található. A kifutópálya biztonsági zónáját 2018-ban megnövelték, hogy a nagyobb testű gépek is kényelmesen elférjenek.

Az ENSZ 150 méterrel hosszabb pufferzónát javasol

Bár a kifutópálya megfelel az ENSZ szabványainak, a világszervezet polgári repülési ügynöksége 150 méterrel hosszabb pufferzónát javasol annál, mint amekkorával a kozsíkódei reptér rendelkezik – hívta fel a figyelmet Harro Ranter, az Aviation Safety Network online adatbázis igazgatója.

Egy indiai hírügynökség szerint az illetékes hatóságok több biztonsági aggály – például repedések és pangó víz – miatt érdeklődtek a repülőtér vezetőségénél 2019-ben.

A dél-ázsiai országban a legsúlyosabb, 349 áldozattal járó légi katasztrófa 1996-ban történt, amikor egy szaúd-arábiai repülőgép a levegőben összeütközött egy kazahsztánival. 

Kapcsolódók

Kimaradt?