Újabb európai ország tette „tiltólistára” Romániát

Szombattól csak alapos indokkal utazhatnak be a román állampolgárok Dániába, mivel a koppenhágai egészségügyi hatóságok - a koronavírus romániai terjedése miatt - tiltólistára helyezték az országot. A dán rendőrség honlapján közzétett térkép szerint egész Európából csak Romániára és Bulgáriára vonatkozik az intézkedés.

Dánia 2020. június 27-én vezette be azt a rendszert, miszerint a koronavírusos fertőzöttség függvényében "nyitottnak" vagy "zártnak" kategorizálják az országokat. Ezt a listák heti rendszerességgel frissítik a helyszínről érkező információk függvényében. Románia és Bulgária augusztus elsejétől átkerül a "zárt" csoportba, ami azt jelenti, hogy e két balkáni ország állampolgárai csak alapos indokkal utazhatnak Dániába. Ugyanakkor a dán hatóságok saját polgáraiknak is azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljék a két "zárt" ország meglátogatását. 

Az intézkedés elsősorban a román turistákat érinti, a Dániában dolgozó vagy tanuló román állampolgárok ezt követően is beutazhatnak a skandináv országba. Bár negatív koronavírustesztet nem kell felmutatni az országba lépéskor, a szúrópróbaszerűen elvégzett vizsgálaton "megbukókat" nem fogják beengedni Dániába. Ugyanakkor a dán hatóságok arra kérik a Romániából érkezőket, hogy vonuljanak 14 napos karanténba. 

Kapcsolódók

Kimaradt?