A felvidéki magyarok közel fele a Fideszre szavazna 2014-ben

A szlovákiai magyarok 34 százaléka nem venne részt egy magyarországi választáson. A pártválasztók között azonban tarolna a Fidesz, különösen a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szavazóinak körében. A Hídra szavazók inkább a magyarországi baloldallal rokonszenveznek.

Egy, a szlovákiai Híd párt által megrendelt felmérés szerint a szlovákiai magyarok 34 százaléka nem venne részt a magyarországi választásokon, további 23 százalék bizonytalan abban, hogy részt venne-e a magyar belpolitika alakításában - írta keden az Újszó.com magyar nyelvű szlovákiai hírportál.

A pártot választók között a Fidesz 47, a baloldali-liberális ellenzék együttesen (MSZP, Együtt 2014, LMP, DK) 41, a Jobbik pedig 11 százalék szavazatát szerezné meg.

Az MKP-szimpatizánsok kétharmada a Fidesszel szimpatizál, 16 százalékuk a Jobbikra, 17 százalék a többi ellenzéki pártra szavazna. A Híd szimpatizánsai viszont a magyarországi baloldalért lelkesednek: az ő körükben egy Mesterházy-Bajnai-Schiffer-Gyurcsány-féle képzelt együttműködés 54 százalékot szerezne, igaz, a Fidesz sem keveset: 42 százalékot, míg a Jobbikra csak a Híd szavazóinak 4 százaléka szavazna.

Érdekes ugyanakkor, hogy a Híd szavazói többre értékelték az Orbán-kormány teljesítményét, mint az MKP-sek. Előbbiek 3,07-est, utóbbiak 2,59-est adnának ötjegyű skálán.

Az adatfelvétel április és május fordulóján zajlott 741 fős mintán, a kérdezőbiztosok dél-szlovákiai magyarokat faggattak preferenciáikról.

Kimaradt?