Több ezren álltak ki az Index távozó vezetői és újságírói mellett

Több ezres tömeg tüntetett pénteken Budapesten a sajtószabadságért, miután Dull Szabolcs Index-főszerkesztő menesztését követően tegnap a portál szinte teljes szerkesztősége felállt. 

A hvg.hu azt írja, a tüntetést eleinte a Momentum Mozgalom szervezte, később becsatlakozott a Jobbik és a Demokratikus Koalíció (DK) is, így sok pártzászló tűnt fel a tömegben. Még azelőtt hirdették meg a demonstrációt, hogy a lapnál elkezdődött volna a felmondási hullám. 

A tüntetők az óbudai szerkesztőségtől a budai Várba vonultak, tiltakozva az internetes portál főszerkesztőjének elbocsátása ellen, egyúttal felemelve szavukat a sajtószabadság mellett.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a pénteki tüntetésen a Miniszterelnöki Kormányiroda épületénél és a köztársasági elnök hivatalánál lévő Szent György téren a résztvevők előtt elmondta: az Index újságírói megmutatták, hogy „ebben az országban van értelme az egyenes gerincnek”.

Ezeknek az újságíróknak azért kellett felállniuk, mert száz méterre innen „van egy gyáva kicsi ember, aki nem tud tükörbe nézni” – fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve: „elég volt a gyáva politikusokból, propagandistákból, NER-lovagokból”. Én a bátrak Magyarországát szeretném felépíteni, ahol van esély a felzárkózásra, van szabad sajtó, független kiegyensúlyozott közmédia, független Tudományos Akadémia, CEU és Index – hangoztatta a Momentum elnöke.

 

Orosz Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke azt mondta: „Ez az egész nemcsak a független sajtóról szól, hanem a mi egész életünkről is. Mert a szabad sajtó az, ami alapot szolgáltat, kereteket ad, irányjelzőket, indexeket ad nekünk ahhoz, hogy értelmezzük azt, hogy mi történik a világban, mi történik Magyarországon, mi történik velünk, a szomszédainkkal, a tanárainkkal, az ápolókkal, pedagógusokkal, mindenkivel, aki ebben az országban él és mozog”. Amikor a független sajtót teszik tönkre, ezeket az igazsághoz vezető ablakokat zárják be és helyettesítik a saját hazugságukkal – fogalmazott. 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a tüntetésen arról beszélt: ez a megmozdulás nem lehet az utolsó, „folytatni kell!” A politikus közölte: nincs olyan rendszer, amivel szemben ne lehetne eredményesen fellépni, csak minél nagyobb a diktatúra, annál nagyobb ellenállásra van szükség, idézte a felszólalókat az MTI. A tüntetésen felszólalt még Gulyás Balázs publicista, Herczeg Zoltán dizájner, divattervező és Szekeres Tamás, aki több országos napilapnak volt a főszerkesztője.

Mint ismert, Bodolai László, az Index.hu munkáltató jogainak gyakorlója szerdán kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának megszüntetését, majd elutasította a szerkesztőség azon kérését, hogy szakmai függetlenségük és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. Ennek következtében pénteken a portál szinte minden munkatársa kezdeményezte a felmondását, köztük a vezető szerkesztő és a két főszerkesztő-helyettes.

(Címlapfotó forrása: Facebook/Momentum Mozgalom)

Kapcsolódók

Kimaradt?