Legkésőbb karácsonyra várja az élet normalizálódását Nagy-Britanniában a miniszterelnök

Nagy-Britanniában folyamatosan és jelentős ütemben enyhül a koronavírus-járvány, és remélhető, hogy legkésőbb karácsonyra komoly mértékben normalizálódik az élet – mondta pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: immár három hete ezer alatt jár a szűrővizsgálatokkal naponta kimutatott új fertőzések száma az Egyesült Királyságban, és a kormány tudományos tanácsadó testületének számításai szerint napi 1-5 százalék közötti ütemben csökken a fertőzésszám.

A kormányfő kijelentette azt is, hogy a számítások szerint az R reprodukciós ráta országos átlagban változatlanul 0,7-0,9 között jár, ami azt jelenteni, hogy száz koronavírus-fertőzött átlagosan száznál kevesebb másik embernek adja tovább a Covid-19 betegséget okozó vírust. Az 1 alatti R ráta a járvány terjedésének lassulását jelzi.

Boris Johnson elmondta: a kórházakba koronavírus-betegséggel újonnan felvett, illetve a lélegeztetőgépes kezelésre szoruló páciensek száma egyaránt több mint 90 százalékkal csökkent a nagy-britanniai Covid-19-járvány április eleji tetőzése óta, és folyamatosan lefelé tart a halálozási ráta is.

A helyi önkormányzatok új jogköröket kapnak

A miniszterelnök szerint a járvány kezdetén, amikor a jelenleginél sokkal kevesebbet lehetett tudni a vírus természetéről és terjedéséről, az országos kiterjedésű, mindenhol egyformán érvényes korlátozások elrendelése volt a megfelelő válaszlépés, és ezek a korlátozások több ezer emberéletet mentettek meg.

A vírusról azóta összegyűjtött tudásanyag azonban immár lehetővé teszi a koncentráltabb, egy-egy helyi körzetre összpontosuló védelmi intézkedések alkalmazását. Ennek jegyében szombattól Angliában a helyi önkormányzatok új jogköröket kapnak, amelyekkel saját illetékességi körzetükben önállóan rendelhetnek el korlátozó intézkedéseket, például rendezvények törlését, közterületek vagy intézmények lezárását szükség esetén – mondta pénteki tájékoztatóján a brit kormányfő.

Boris Johnson hangsúlyozta azt is, hogy a kormány felkészíti a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS) a téli hónapokra, mivel lehetséges, hogy a koronavírus fertőzőképessége abban az időszakban erősebbé válhat. Ezért a kormány 3 milliárd font pótlólagos finanszírozásban részesíti az NHS-t az idén eddig bejelentett 30 milliárd font különtámogatáson felül. „A legrosszabb esetre készítünk terveket, de erőteljes meggyőződésem, hogy a legjobbakat remélhetjük” – fogalmazott a brit kormányfő.

Kijelentette: őszintén reméli, hogy lehetséges lesz a még érvényben lévő korlátozások felülvizsgálata, és legkorábban novembertől, de lehetőség szerint karácsonyig lehetővé válik az élet jelentősebb mértékű normalizálódása az Egyesült Királyságban.

(Címlapfotó forrása: Boris Johnson hivatalos Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?