EJEB: Bulgária megsértette egy transznemű férfi jogait

Elmarasztalta Bulgáriát csütörtökön a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), az ítélet szerint a hatóságok megsértették egy transznemű férfi jogait azzal, hogy megtagadták a nemcsere hivatalos regisztrációját.

Korábban a bolgár bíróság azt az ítéletet hozta, hogy az érintett a "köz érdekében" nem jogosult arra, hogy születési női nemét hivatalos dokumentumaiban férfire változtassa, viszont elismerte a panaszos jogát ahhoz, hogy férfinek érezze magát és férfiként éljen, miután részleges nemváltoztató műtéten esett keresztül.

A strasbourgi testület szerint a bolgár bíróság merev hozzáállása az ügyhöz a felperesben "sebezhetőség, megalázottság és szorongás érzetét keltette", amellett, hogy az orvosok sem voltak hajlandóak végrehajtani rajta a végleges nemváltoztató műtétet a bírósági ítélet miatt.

Mindazonáltal az emberi jogi bírósági határozat megjegyzi, hogy a bolgár törvényszék más esetekben jóváhagyta a hivatalos nemváltoztatást, és a szóban forgó ügy jelenleg a nemzeti semmítőszék előtt van. Az EJEB megállapította, hogy a bolgár állam megsértette a felperes magánélethez való jogát, és ezért 7500 euró kártérítés megfizetését rendelte el.

Kapcsolódók

Kimaradt?