Váratlan találkozót tartott az ukrán és az orosz államfő Szocsiban

Viktor Janukovics ukrán elnök vasárnap az oroszországi Szocsiban folytatott kötetlen megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz államfővel - hozta nyilvánosságra hétfőn az ukrán sajtó.

Semmilyen információt nem adtak azonban a sajtónak arról, hogy miről tárgyalt csaknem öt órán át a két államfő a Janukovics elutazása előtt mindössze négy órával bejelentett megbeszélésen.

A Kommerszant-Ukrajina című ukrán lap szakértőkre hivatkozva feltételezi, hogy az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz való ukrán csatlakozás kérdéséről, az orosz földgáz áráról, illetve az ukrajnai gázvezetékek további sorsáról volt szó.

Ez utóbbi kérdésben elemzők szerint Janukovics minden bizonnyal tájékoztatta orosz kollégáját arról, hogy Kijev kész a gázvezetékek üzemeltetésére a Moszkva által javasolt feltételek alapján konzorciumot létrehozni. Az ukrán energetikai minisztériumban egy név nélkül nyilatkozó forrás a lapnak elmondta, hogy a konzorciumban kulcspozíciót kapna a Gazprom orosz gázvállalat, cserébe az Ukrajnának szállított orosz földgáz árának csökkentéséért.

Az orosz-fehérorosz-kazah vámunióban Kijev a csatlakozás helyett megfigyelői státust szeretne kapni azzal a joggal együtt, hogy képviselői részt vehessenek a vámunió bizottságainak ülésein.

Május 28-29-én a kazah fővárosban, Asztanában tartja ülését a vámunió államközi szerve, a Legfelső Eurázsiai Gazdasági Tanács, amelyen ukrán várakozások szerint aláírják a memorandumot Kijev megfigyelői státusáról. Asztanában várhatóan újabb négyszemközti megbeszélést tart Putyin és Janukovics.

Kimaradt?