Kálváriával kezdődött több kolozsvári család krétai nyaralása

FRISSÍTVE - A görög hatóságok ígérete ellenére egy Romániából Krétába érkező repülőjárat összes utasát koronavírustesztnek vetették alá szerdán a repülőtéren. A turisták négy órán át várakoztak összezsúfolódva egy kis teremben. Köztük a volt egy kolozsvári nő is, aki beszámolt a Maszolnak a kálváriájáról. A történet pozitívuma: legalább megtudta, hogy nem koronavírusos.

A bukaresti külügy és az athéni hatóságok egyaránt azt ígérték, hogy a július elsejétől Görögországba nyaralni érkező külföldi turistákon csak véletlenszerűen fognak koronavírustesztet végezni. „Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a Romániából érkezőket tesztelni fogjuk” – idézte az athéni turisztikai minisztérium korábbi közleményét a Digi24.  Ennek ellenére szerdán a krétai repülőtéren egy Romániából érkező repülőjárat összes utasát tesztelték.

A gép Kolozsvárról és Bukarestből szállított turistákat a görög szigetre. „Amikor leszálltunk a gépről, arra lettünk figyelmesek, hogy nem halad a sor, mindenki vár. Mintegy fél óra után jöttünk rá, hogy helyben kivétel nélkül mindenkit tesztelni fognak közülünk, felnőtteket és gyerekeket is” – számolt be csütörtökön a Maszolnak a gép egyik utasa, egy kisgyermekes anyuka.

A kolozsvári nő elmondta, a görög hatóságok egy kisebb terembe terelték a mintegy 200 romániai turistát, akik négy órán át várakoztak összezsúfolódva, amíg mindannyiukat tesztelték. „Sok gyerekes család is volt köztünk, többen kisbabákkal. Még vizet sem adtak nekünk, amíg várakoztunk. Végül elsőbbséget kaptak az erélyesebben fellépő gyerekes szülők, de a tranzitbusznak amúgy is be kellett várnia mindenkit” – idézte fel a repülőtéren történteket.

A tesztelés után a romániai turisták az előre bejelentett szálláshelyükre vonultak, ahol 24 órát karanténban kellett tölteniük, amíg megkapják az eredményt. „A szállodában ránk szóltak, hogy maszk nem kell, vegyük le nyugodtan. Enni is lemehettünk” – tájékoztatott a kolozsvári anyuka, aki csütörtök délután tudta meg az eredményt: nem fertőzött a koronavírussal, mint ahogy nem volt fertőzött a többi romániai turista sem.

Megjegyezte, furcsának tartja, hogy a görög hatóságok csak a romániai gép utasait tesztelték, az azokban az órákban érkező többi külföldi turistát nem. „A repülőtéren semmilyen magyarázatot nem adtak erre. De legalább egy pohár vizet adhattak volna” – zárta beszámolóját a kolozsvári nő.

Figyelmeztetés nélkül változtathatnak a szabályokon

Mint korábban megírtuk, nem jártak nagyobb szerencsével azok a romániai turisták sem, akik autóval akartak eljutni Görögországba. Csütörtökön óriási sorok alakultak ki a Kulata-Promachonas bolgár-görög határátkelőn, mert július 1-15. között ez az egyetlen, amely nyitva áll a gépkocsival érkező külföldiek előtt. 

A bukaresti külügy is megerősítette: a Görögország által július 1-jétől hatályba léptetett beutazási szabályok miatt jelentősen megnőtt a várakozási idő a bolgár-görög határon, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a görög hatóságok a járványhelyzet alakulása függvényében előzetes figyelmeztetés nélkül is változtathatnak a beutazási feltételeken. Bogdan Aurescu külügyminiszter telefonon kérte görög hivatali kollégájától, Nikos Dendiastól, hogy találjanak megoldásokat a határforgalom gördülékennyé tételére, például új határátlépők megnyitásával.

Ezek a beutazás feltételei

A bukaresti külügyminisztérium felhívja a Görögországba készülők figyelmét, hogy a határátkelőknél való hosszú sorban állás elkerülése érdekében elutazásuk előtt 48 órával töltsék ki a görög hatóságok által kért online kérdőívet. Ezután az e-mail címükre érkezik egy egyedi visszaigazolási kód, amelyet Görögországba érkezésekor az utasnak be kell majd mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak.

A kódot mobiltelefon segítségével vagy kinyomtatott formában is be lehet mutatni. A görög hatóságok a formanyomtatvány alapján választják ki azokat az utasokat, akiket letesztelnek a koronavírusra. Nekik egy napra - a teszt eredményének megérkezéséig - karanténba kell vonulniuk a kérdőívben megadott címen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?