Száztizenhárom bányász vesztette életét egy földcsuszamlásban

Száztizenhárom bányász meghalt Mianmar északi részén egy jádebányánál történt földcsuszamlásban – közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A bányászok a Kacsin állambeli Hpakant térségében dolgoztak egy kőfejtőnél, amikor egy tóba belecsúszott egy meddőhányó. Más jelentések arról szólnak, hogy egy 300 méter magas szikla csúszott a tóba. A kiáramló iszap és víz bányászokat temetett maga alá.

A bányászok jádekövet termeltek ki a területen, ahol heves esőzések voltak az elmúlt időben – tudatta a Facebookon a tűzoltóság egyik tisztviselője. A mianmari tájékoztatási minisztérium egyik képviselője Lin Maung azt mondta, hogy száz holttestet emeltek ki. A többi bányász holtteste még az iszapban van.

A halálos áldozatok száma valószínűleg emelkedik, a térségben, ahol a jogilag hiányosan szabályozott bányákban általában gyakoriak a földcsuszamlások és más jellegű balesetek. A helyi média arról számolt be, hogy az elmúlt években nagyon sokan meghaltak már a területen. A meddőhányóknál ugyanis rengetegen dolgoznak azon, hogy a hulladékban maradt kisebb köveket kigyűjtögessék.

Egy bányász elmondta, látta, ahogy a felgyülemlett törmelékhegy készül belecsúszni a tóba. Nem sokkal később emberek menekülésre szólították fel társaikat. Perceken belül a bányászokat maga alá gyűrte az iszap, és eltűntek. Senki sem tudott már segíteni nekik – tette hozzá a szemtanú.

A mianmari kormány 2016-os hatalomra kerülésekor azt ígérte, hogy megtisztítja az iparágat a visszás viszonyoktól, de azóta semmi sem változott. Az országban egy 2016–2017-es hivatalos adat szerint mintegy 750 millió amerikai dollár értékű követ adtak el, főleg Kínába. Szakértők szerint az eladások valódi mértéke ennél nagyobb.

Kapcsolódók

Kimaradt?