Nemzeti régiók: újabb lépés történt az aláírásgyűjtés folytatásához

Meghosszabbítják az európai polgári kezdeményezések, így a Székely Nemzeti Tanács akciójának is az aláírásgyűjtési határidejét a koronavírus-járványra való tekintettel – jutottak informális egyezségre csütörtökön a három fő uniós intézmény képviselői.

Az alkut még júliusban véglegesíteni fogja a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament plenáris ülése – írja az Index. A megállapodás értelmében hat hónappal megtoldják azoknak a polgári kezdeményezéseknek a határidejét, amelyekhez márciusban – vagyis a koronavírus-járvány kitörésekor – már gyűjtötték az aláírásokat. Ez azt jelenti, hogy a kisebbségek lakta régióknak közvetlen uniós támogatást kérő SZNT-kezdeményezés aktivistáinak újabb fél éve lesz arra, hogy összegyűjtsék a beadáshoz szükséges aláírásokat.

Mint arról beszámoltunk, a nemzeti régióknak közvetlen uniós támogatást igénylő kezdeményezéshez meglett a szükséges 1 millió aláírás, azonban a befogadáshoz szükséges másik feltételt nem teljesítette. Magyarországon, Romániában és Szlovákiában lépte át az aláírók száma a népesség arányában megállapított nemzeti minimumértéket. Így még legalább négy további uniós államban kell elérni a kvótát, hogy az Európai Bizottság elé terjeszthessék a kezdeményezést.

A csütörtökön véglegesített megállapodás egyébként az Európai Parlament javaslatára épült, amelynek Vincze Lóránt RMDSZ-es EP-képviselő volt a jelentéstevője. „A tagállamokat tömörítő Tanács elfogadta a Parlament javaslatát, hogy a mostani meghosszabbítás követően, amennyiben a tagállamok egynegyedében megszorító intézkedések vannak életben, a Bizottság ismét élhet a hosszabbítás lehetőségével” – olvasható Vincze Loránt közleményében.

Az EU intézményei háromoldalú egyeztetést folytattak Brüsszelben az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó...

Közzétette: Vincze Loránt – 2020. június 25., csütörtök

A rendelet-módosítás értelmében a határidőkkel kapcsolatos intézkedések azokra a kezdeményezésekre is vonatkoznak, amelyeknek gyűjtési, ellenőrzési vagy vizsgálati szakasza március 11-e és a rendelet hatályba lépésének időpontja (ez az időpont a júliusi európai parlamenti elfogadást követő időszakra tehető) között zárult le. Ez az új cikkely a jogbiztonság szempontjából fontos elem, megfelelő támpontot és értelmezést ad a jogalkalmazó, illetve az érintett kezdeményezések szervezői számára.

Vincze Loránt szerint „az egyhangú támogatás annak a jele, hogy mindhárom EU-s intézmény számára fontos rendeletről van szó. Elégedett vagyok azzal, hogy a Parlament részéről tovább egyszerűsítettük az eljárást, nagyobb kiszámíthatóságot és jogbiztonságot adtunk a szervezőknek. A Tanács és a Parlament döntése a mai megállapodást követően természetszerűen támogató lesz” – fogalmazott az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Az SZNT hivatalos döntésre vár

Az Európai Bizottság június 17-i válaszában azt írta a Székely Nemzeti Tanácsnak, hogy május 7-től számítva javasolták az aláírásgyűjtés meghosszabbítását hat hónappal – igaz, ezt még az EP-nek és az EiT-nek is jóvá kell hagynia, ezért fennáll a lehetősége, hogy egy negatív döntés esetén kárba vesznek az aláírások.

Vincze Loránt akkor ezt úgy értelmezte, hogy az SZNT előtt zöld jelzés áll a munka folytatására, mert „ha az EB valamiről azt mondja, hogy lehet, akkor az nem jogellenes”. Június 19-én az Európai Parlament nagy többséggel is megszavazta Vincze javaslatát a hosszabbításról, s ezután az EP-képviselő arra kérte a Székely Nemzeti Tanácsot, hogy ne veszélyeztesse a nemzeti régiókért összegyűjtött több mint egy millió aláírást azzal, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament kedvező döntése után még mindig nem indította újra az aláírásgyűjtést.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke akkor erre közleményben reagált: azt írta, amíg nem látnak hivatalos döntést a hosszabbításról, nem tartják jogszerűnek az aláírásgyűjtést folytatását, és attól tartanak, hogy veszélybe sodorhatják az egész kezdeményezést és az eddigi eredményeket. A nemzeti tanács elnöke június 24-én, szerdán nyílt levelet intézett Vincze Loránthoz, amelyben azt írta többek között, hogy tudomásul vették az Európai Parlament kedvező döntését, de azt az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, amire legközelebb júliusban kerülhet sor, ekképpen úgy értékelik, hogy „jelenleg tehát az ígért hosszabbítás csak egy jogalkotási folyamat tárgyát képező tervezet”.

Nyílt levél Vincze Loránt képviselő úrnak Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökének Általános...

Közzétette: Székely Nemzeti Tanács – 2020. június 24., szerda

A levélben Izsák Balázs Vincze Loránt felszólítást az aláírásgyűjtés folytatására „érthetetlennek” nevezi”, és felhívja a figyelmet, hogy „sem Képviselő Úr, sem a Bizottság nem veszi le a szervezők válláról annak felelősségét, hogy milyen következménye lehet annak, ha megsérti valamely tagállam nemzeti jogát – vagy akár az európai uniós, de tagállami hatóságok által számon kért GDPR rendeletet – a jogalap nélküli aláírásgyűjtés. Az sem világos, hogy mi lesz az összegyűjtött aláírások sorsa, ha a Tanács mégsem fogadja el az ideiglenes rendeletet.”

Mindezek alapján sejthető, hogy a háromoldalú informális megállapodás ellenére a Székely Nemzeti Tanács nem folytatja az aláírásgyűjtést, amíg az Európai Tanács is rá nem bólint, és a döntés meg nem jelenik az EU hivatalos közlönyében.

(Nyitókép: Aláírásgyűjtés Sepsiszentgyörgyön | Fotó: SZNT Facebook-oldal / Toró Attila)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?