Az amerikai külügyminiszter két kanadai állampolgár szabadon bocsátására szólította fel Kínát

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter két, kémkedéssel megvádolt kanadai állampolgár azonnali szabadon bocsátására szólította fel Kínát.

A közleményben az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az Egyesült Államok rendkívül aggódik és megítélése szerint a két kanadai férfi fogva tartása semmivel nem igazolható. „Ezek a vádak politikai okokkal magyarázhatók és teljességgel alaptalanok" – fogalmazott Pompeo

„Az Egyesült Államok Kanada mellett áll, amikor felszólítja Pekinget a két férfi azonnali szabadon bocsátására" – hangsúlyozta a tárcavezető. Egyben követelte azt is, hogy Kanada pekingi konzulátusának munkatársai kapcsolatba léphessenek a két férfivel.

 

Pekingben pénteken jelentették be, hogy vádat emeltek a 2018 óta letartóztatásban lévő Michael Kovrig volt diplomata és Michael Spavor üzletember ellen. Kovrig korábban Pekingben teljesített diplomáciai szolgálatot, Spavor pedig tanácsadó volt észak-koreai ügyekben is. A pekingi ügyészség kémkedéssel és államtitkok kiszivárogtatásával vádolta meg őket.

Az amerikai közlemény nyilvánosságra kerülése után elemzők emlékeztettek rá: a két kanadai férfit néhány nappal azt követően hallgatták ki, hogy Kanadában amerikai kérésre őrizetbe vették Meng Van-csout, a kínai Huawei telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatónőjét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?