Koronavírus: Moszkvában megszűnt a házi karantén és a digitális forgalmi engedély rendszere

Moszkva kedden feloldotta a koronavírus-járvány miatt bevezetett kötelező házi önizoláció és a digitális forgalmi engedélyhez kötött járműhasználat rendszerét.

Megszűnt a váltott beosztás szerinti sétarend is az orosz fővárosban. Megnyithatnak a fodrászüzletek és a szépségszalonok, valamint a munkaközvetítő irodák, a fotó-, a film- és a hangrögzítő stúdiók, továbbá az állatorvosi rendelők is. Ismét próbálhatnak a zenekarok, a színházak és a cirkuszok. Visszatérhetnek a működéshez a társadalmi szervezetek, újraindul az autómegosztási szolgáltatás és ismét látogathatóvá válnak a temetők.

A március végén bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos feloldásának következő fázisában, jövő kedden megnyitják kapuikat az előzetesen bejelentkező látogatók előtt a múzeumok és a kiállítások, valamint a könyvtárak. A fogorvosok újrakezdhetik a nem sürgősségi kezeléseket. Megnyitnak a kölcsönzők, az ingatlanközvető, reklám-, tanácsadói és egyéb szolgáltatói irodák.

Június 23-ától ismét látogathatók lesznek a konditermek és az uszodák, újraindulnak a kirándulóhajók és megnyitnak az óvodák. Ettől a naptól kezdve lehet majd a gyerekeket a játszótérre kivinni és a köztéri padokra leülni. 

Az éttermek két ütemben nyitnak majd: június 16-ától a teraszokra lehet kiülni, egy héttel később már a belső helyiségekben is kiszolgálják a vendégeket. A védőkesztyű és a szájmaszk viselete továbbra is kötelező marad a séták, a nyilvános helyek látogatása alkalmából és a tömegközlekedési eszközökön.

Szergej Szobjanyin polgármester szerint ez a rendszer fennmarad a tömeges oltás kezdetéig, ami reményei szerint a legjobb esetben októberre várható. Alekszandr Beglov szentpétervári kormányzó hétfőn közölte, hogy hamarosan hasonló enyhítési menetrendet fog bejelenteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?