A francia kormány zéró toleranciát hirdetett és betiltotta a fojtófogást az előállításokkor

Zéró toleranciát hirdetett hétfőn a francia belügyminiszter a rendőri rasszizmus ellen, és bejelentette, hogy ezentúl nem alkalmazható az előállításokkor az úgynevezett fojtófogás, amely George Floyd halálát is okozhatta.

„Egyetlen rasszista sem viselheti méltósággal a rendőri vagy csendőri egyenruhát" – mondta sajtótájékoztatóján Christophe Castaner, miután az afroamerikai férfi halála miatti egyesült államokbeli tiltakozásokat támogató nemzetközi mozgalom keretében Franciaországban is sorozatossá váltak a demonstrációk a rasszizmus, valamint a rendőri brutalitás ellen.

Arról számolt be, hogy ezentúl automatikusan felfüggesztik a rendőröket rasszista cselekmények vagy kijelentések gyanúja esetén, a fojtófogás alkalmazását pedig betiltják, azt nem fogják tanítani a rendőri iskolákban. Emellett például fokozzák a testkamerák használatát.

„Ez egy veszélyes módszer" – hangsúlyozta Castaner, akit elmondása szerint „felkavartak" annak a 14 éves fiúnak a letartóztatási körülményei, akit május 25-én a Párizshoz közeli Bondyban előállítottak, amikor megpróbált ellopni egy motorkerékpárt. A fiú a felvételek szerint a szemén sérült meg, és azt állítja, hogy a rendőrök arcon rúgták. A belügyminiszter megígérte, hogy „fény fog derülni" az ügy körülményeire.

A belügyminiszter ugyanakkor elutasította a párhuzamot az amerikai és a francia helyzet között. „Franciaország nem az Egyesült Államok. Nincsenek rasszista intézmények. Határozottam állítom, hogy a rasszizmusnak nincs helye a mi társadalmunkban, s még kevésbé a köztársasági rendőrségnél" – mondta Castaner.

A sajtótájékoztató előtt Emmanuel Macron elnök a rendőrség etikai szabályozásának javítását szolgáló javaslatok bejelentésének felgyorsítására kérte a kormányát a rasszizmus és rendőri brutalitás elleni demonstrációk nyomán. A rendőrség felügyeleti szervének (IGPN) hétfőn közzétett jelentése szerint egyébként a kormányellenes sárga mellényes tüntetések miatt rekordot döntött tavaly a rendőrök ellen indított eljárások száma Franciaországban, melyeknek több mint fele aránytalan erőszak miatti vádakat érintett.

Kedden és szombaton is több mint 20 ezren tiltakoztak országszerte a rendőri rasszizmus ellen. Az első, incidensekkel végződő megmozdulást egy 2016-os rendőri előállítást követően elhunyt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja szervezte.

A börtönből szabadult férfi elmenekült egy rendőri igazoltatás elöl, de elfogták, és egy párizsi elővárosi rendőrőrsön előállították, ahol a kihallgatása közben meghalt. A múlt héten egy büntetőjogi szakértő jelentése kizárta a csendőrök felelősségét: a szakértői vélemény szerint a halála pillanatában kábítószer hatása alatt állt, és szívbetegségével összefüggésben vesztette életét. A család által megbízott jogi szakértő szerint viszont az áldozat halálát az okozta, hogy három csendőr fojtófogással a földre szorította. Emmanuel Macron hétfőn azt kérte Nicole Belloubet igazságügyi miniszterről, hogy kiemelten kezelje a franciaországi rendőri erőszak szimbólumává vált ügyet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?