Mikortól lesz szabadon átjárható a román-magyar határ?

Jelenleg Románia nem mutat hajlandóságot a román-magyar határ szabad átjárásának engedélyezésére – jelentette ki a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős magyarországi operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati online sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy mikor várható korlátozás nélküli átlépés Ukrajnából és Romániából, Lakatos Tibor rendőr ezredes azt hangsúlyozta: könnyelműség lenne olyan országokkal a határok szabadon átjárásáról egyeztetni, amelyek esetében a járványügyi helyzet ezt nem teszi lehetővé.

Hozzátette: a járvány nem múlt el, még mindig vannak fertőzött betegek kórházban, és közöttük olyanok is, akik lélegeztetőgépen vannak. Példaként említette, hogy hiába jó a járványügyi helyzet Magyarországon például Romániához képest, ha egy magyar állampolgár átutazik Romániába, ott is megfertőződhet, és így veszélyt jelenthet a családjára, a munkatársaira.

Az ezredes leszögezte: eddig és ezután is elemző munka előzi meg a könnyítések bevezetését. Hozzátette: ezek az intézkedések nem csupán Magyarországon múlnak, jelenleg sem Románia, sem Ukrajna nem mutat hajlandóságot könnyítések bevezetésére. Megjegyezte: Magyarország a tranzitutasokat beengedi ezekből az országokból, ugyanakkor a Romániából és Ukrajnából hazatérő magyar állampolgároknak főszabályként továbbra is 14 napos hatósági házi karanténba kell vonulniuk.

Mint ismert, a Maszol kérdésére Szijjártó Péter magyar külügyminiszter keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta: mivel a két országban az epidemiológiai helyzet nincs egyensúlyban, egyelőre nem körvonalazódik román-magyar megállapodás a határok teljes megnyitásáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?