Utólag „csökkent" az oklahomai tornádó áldozatainak száma

A korábban bejelentett 51-ről 24-re csökkent hivatalosan kedden az Oklahoma City egyik elővárosán végigsöpört tornádó eddig megtalált halálos áldozatainak száma.

Amy Elliott, Oklahoma City halottkémi hivatalának szóvivője kijelentette, hogy a korábbi adatban több olyan áldozat is szerepelt, akinek halálát a hétfői moore-i katasztrófát követő káoszban, egyebek között az üzemképtelenné vált kommunikációs rendszerek miatt, kétszer jelentették be.

Elliott ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a romok alatt még további holttestekre bukkanhatnak a mentőalakulatok, így a veszteséglista ismét bővülhet.

A kedden közölt, módosított hivatalos adatok szerint a halálos áldozatok között kilenc gyerek van. A romok alól kedd délelőttig több mint 100 embert emeltek ki élve. A kórházakban több mint 240 sérültet ápolnak, közöttük mintegy 60 gyerek van.

Barack Obama elnök kedden bejelentette: arra utasította a veszélyhelyzetek kezeléséért felelős szövetségi ügynökséget (FEMA) hogy haladéktalanul adjon meg minden segítséget az oklahomai tornádó áldozatainak.

Az elnök "a történelem egyik legpusztítóbb tornádójának" nevezte a forgószelet, amely katasztrofális rombolást végzett Oklahoma City egyik elővárosában, Moore-ban. Egyúttal hozzátette, hogy az elszenvedett veszteségek mértéke még nem ismeretes. Obama korábban jelentős katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette a térséget.

A Fujita-Pearson skála szerint EF-4-es erősségű tornádó, amely hétfő délután söpört végig Moore-on, egy iskolát teljesen, egy másikat pedig részben romba döntött, több tucatnyi lakóházat pedig elsöpört a föld színéről. Az épületek maradványai között a katasztrófa óta megállás nélkül dolgoznak a mentőalakulatok.

Az oklahomai vihar-előrejelző központ szerint az állam területén, valamint Texasban, Arkansas-ban és Louisianában kedden további tornádók várhatók, és jégeső is valószínű.

A hétfői volt a negyedik tornádó, amely 1998 óta lecsapott Moore-ra. A legerősebb, EF-5-ös fokozatú 1999-ben pusztított a városban, ez 486 kilométeres szélsebességével világrekordot állított fel. Akkor 41-en haltak meg.

Az 1950 óta vezetett hivatalos nyilvántartás szerint az Egyesült Államokban az eddig legtöbb halálos áldozattal járó tornádó 2011-ben a Missouri állambeli Joplinra csapott le. A katasztrófában, amelynek szerdán lesz a második évfordulója, 158-an vesztették életüket, és több százan megsérültek.

Kapcsolódók

Kimaradt?