Kiszélesítik a járdákat Barcelonában a távolságtartáshoz

Barcelonában több mint négyméteresre szélesítik a járdákat a főutakon, amikor az emberek a járványügyi korlátozások lazítása nyomán újra utcára mehetnek – jelentette be a katalán nagyváros önkormányzata.

Ahol lehet, a sugárutakat szegélyező járdákat 4,15 méteresre szélesítik, emellett új biciklisávokat alakítanak ki, és elválasztják egymástól az autó- és a buszsávokat. A további intézkedések között szerepel, hogy lezárnak 51 utcát a gépjárműforgalom előtt, és megtiltják, hogy motorkerékpárokkal a járdán parkoljanak.

Bár a katalán fővárosban még nem léptek át a négyfázisú járványügyi lazítás nulladik fázisából az első fázisba, már megkezdték vasárnap a közlekedési feltételek hozzáigazítását az új járványügyi elvárásokhoz. A várhatóan egy hétig tartó átalakítás eredményeként 154 ezer négyzetméternyi olyan terület jön létre, ahol az emberek „biztonságban és egészségben” közlekedhetnek – közölte a városi tanács.

Madridban már korábban bejelentették, hogy átmenetileg lezárnak az autóforgalom előtt 29 utcát, hogy a gyalogosok és a testedzést végzők kétméteres távolságot tarthassanak egymástól. Az intézkedést az után hozták, hogy engedélyezték felnőtteknek az utcai testedzést a reggeli és az esti órákban, és olyan sokan használták ki a lehetőséget, hogy képtelenség volt tartani a védőtávolságot. A spanyol fővárosban 19 kilométernyi utcát és 225 ezer négyzetméternyi egyéb közterületet szabadítottak fel a gyalogosok, a kocogók, a futók számára.

Az országban egyébként kötelezővé teszik a szájmaszk viselését minden zárt nyilvános helyen, szabad téren pedig abban az esetben, ha nem lehet betartani az előírt két méteres távolságot másoktól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?