Spanyolországban ismét meghaladta a kétszázat az elhunytak száma

Spanyolországban 217-en haltak bele az új koronavírus-fertőzésbe az elmúlt egy napban, a halálozások száma öt nap után emelkedett ismét kétszáz fölé – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.

A SARS-CoV-2 nevű vírus eddig 27 321 ember halálát okozta a dél-európai országban. A fertőzést 143 374-en győzték le, a gyógyultak száma több mint 2500-zal emelkedett egy nap alatt. A koronavírust összesen 272 646 ember szervezetében mutatták ki, 229 540 esetben PCR-teszttel még aktív, 43 106 esetben ellenanyag-vizsgálattal már lezajlott fertőzést igazolva. A szaktárca jelentése szerint 506 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, 195-öt Katalóniában és 88-at a madridi autonóm közösségben, amely továbbra is a járvány által leginkább sújtott két tartománynak számít.

„Jó úton haladunk, de továbbra is óvatosnak kell maradni” – fogalmazott Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján értékelve az adatokat. A járványügyi vezető szerint az országban bevezetett lazításoknak egyelőre nem volt kedvezőtlen hatása a járvány alakulására.

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter a szokásos heti parlamenti bizottsági meghallgatásán beszámolt arról, hogy március 10-e óta az állam 140 millió védőfelszerelést és 4,2 millió gyorstesztet juttatott el a tartományoknak. A madridi autonóm kormány tájékoztatása szerint az idősotthonok bentlakóinak és dolgozóinak vizsgálatára több mint 29 ezer gyorstesztet osztottak szét. Az eddig elvégzett 15 ezer teszt 38 százaléka, mintegy 5700 lett pozitív.

Spanyolországban a fertőzött egészségügyi dolgozók száma már meghaladta az 50 ezret, de hogy közülük mennyien hunytak el, az nem szerepel a hivatalos tájékoztatásban. Csütörtök délben az ország kórházaiban dolgozók kétperces néma megemlékezést tartottak a koronavírus-fertőzés miatt elhunyt kollégáik emlékére.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja. 

Kapcsolódók

Kimaradt?