Fokozatosan lazítanak a korlátozásokon: elkezdődött Európa újraindítása

Még a legérintettebb országokban is csökken a fertőzések száma, ami annak a jele, hogy a járványgörbe leívelő ágához érkezett a pandémia, azonban oda kell figyelni arra, hogy ez a trend tartható maradjon. Az európai kormányok ezért nagyon óvatos újraindítást terveznek, abban a reményben, hogy nem lesz szükség az életvitelt korlátozó szigorítások újbóli bevezetésére. A lazításoknak elsősorban gazdasági okai vannak, hiszen Európa-szerte szinte mindegyik ágazat megsínylette a két hónapos kényszerszünetet. Megnéztük, hogyan járnak el a kontinens országai.

Óvatos nyitás Spanyolországban

A spanyol kormány április 26-tól engedélyezte a gyerekek számára, hogy a hathetes bezártság után, szülői felügyelet mellett ismét az utcára léphessenek. Erre a napra gyerekek milliói vártak Spanyolország-szerte. A feloldás azonban maszkviselési kötelezettséggel is jár. Aki futni szeretne, vagy egészségügyi sétát akar tenni, annak szombatig, azaz május 2-ig még várnia kell, akkor lépnek ugyanis érvénybe az újabb lazító intézkedések. 

Spanyolországban tartják számon a legtöbb fertőzöttet Európában, több mint 230 ezret. Az áldozatok száma 23 ezer. Közben a spanyol gazdaság áll, az államadósság pedig a GDP 100 százalékát is meghaladta. A kormánynak úgy kell életet lehelnie a gazdaságba, hogy nem kockáztatja a járvány tovább terjedését. Madridban ezért a nagyon óvatos nyitás mellett döntöttek.

A cégek fokozatosan kezdhetnek újra termelni, de a kijárási korlátozásokon csak nagy gonddal enyhítenek. „Szeretném bejelenteni, hogy ha a járvány terjedése pozitív irányban folytatódik, mint ahogy eddig is történt, május 2-ától egyéni fizikai aktivitás végzése az egy háztartásban élők számára engedélyezve lesz, az egészségügyi hatóságok rendelkezésének megfelelően” – jelentette be Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök.

Ciao, siamo aperti!

Négy szakaszban indul újra az élet Olaszországban a római kormány tervei szerint. Az első szakaszban, vagyis április 27-én a mezőgazdaságot, erdészeteket és a hajóipart ellátó gépgyártás indul újra. Május 4-től folytatódhatnak az építkezések, újraindulhat a textil- és divatipar és enyhítik a március 11-től érvényes kijárási korlátozásokat. Az olaszoknak ellenőrzés esetén továbbra is indokolni kell mozgásukat, de szabadon elhagyhatják lakókörzetüket, amit eddig csak munkavégzés miatt tehettek meg. Ismét engedélyezett lesz a szabadidős szabadtéri sportolás a lakóhelytől távolabb is.

Május 11-től felhúzzák redőnyeiket az üzletek. Itt biztosítani kell a fertőtlenítést, valamint a vevők közti távolságtartást. A ruhaüzletekben fertőtleníteni kell a felpróbált ruhákat. Kivételt továbbra is a nagyobb vevőtömeget vonzó kereskedelmi központok és piacok képviselnek. A negyedik szakaszban, május 18-tól megnyitják a fodrászatokat, presszókat, éttermeket. A vendégek a bárpulttól legalább egy méterre fogyaszthatnak, két éttermi asztal között kétméteres távolságnak kell lennie, a pincéreknek kötelező lesz a szájmaszk és a kesztyű használata.

A szakértők a legutolsó fázist tartják a legérzékenyebbnek, mivel csak a ruha-, cipő és háztartási cikkeket áruló üzleteket számítva, mintegy 115 ezer kereskedelmi egység készül újranyitni. A fázisok kidolgozását a római kormány egy 17 fős szakértői csapatra bízta, melyet közgazdászok, egészségügyi szakemberek, szociológusok, pszichológusok alkotnak, a vállalatszabályozással foglalkozó Vittorio Colao topmenedzser vezetésével.

A tervek szerint az ütemezés eredményeit, vagyis a járvány alakulását kéthetente felülvizsgálják. A járványtól mentes régiókban gyorsabban oldhatnák az óvintézkedéseket. Nem született még döntés az eddig többnyire távmunkában működtetett hivatalok újraindításáról. Mozikat, színházakat nem nyitják még újra, és a szórakozóhelyeket sem. A legnagyobb nehézséget a városi tömegközlekedés biztonságos megszervezése képviseli.

Nagy-Britanniában az üzletek újranyitásával kezdik

Nagy-Britanniában nagyon gyorsan terjedt a járvány az elmúlt hetekben, ugyanis a brit kormány csak nagy késéssel vezette be a korlátozó intézkedéseket. A halálos áldozatok száma meghaladta már a húszezret.  Nem hivatalos információk szerint a kormány május közepén részlegesen újranyitná az üzleteket. Gyorsan kell cselekedni, mert a brit gazdaság is intenzív osztályra kerül, nyilatkozta a BBC rádiónak Philip Hammond volt pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a gazdaság újraindításával nem lehet megvárni az oltás megérkezését, mert azt a brit gazdaság egyszerűen nem élné túl.

Boris Johnson azonban egyelőre nem mondott konkrét dátumot. „Egyszerűen nem tudjuk most megmondani, mennyire gyorsan vagy lassan, egyáltalán mikor tudunk változtatni” – nyilatkozta a Guardiannak a miniszterelnök, aki most tért vissza a Downing Streetre azóta, hogy elkapta a koronavírust, és az intenzív osztályt is megjárta.

Bár szerinte az országban javul a helyzet, lassan túlesnek a járvány csúcsán, és az egészségügy túlterhelését is sikerül megelőzni, addig nem akar lazítani a korlátozásokon, amíg nem teljesen biztos, hogy nem jön egy második fertőzési hullám. Azt mondta, megérti, hogy most sokan azon gondolkoznak, mikor kaphatják végre vissza a szabadságukat, és megérti a türelmetlenséget is.

Ugyanakkor szerinte nem szabad kockáztatni, hogy a vírus reprodukciós rátája újra 1 fölé menjen, mert az katasztrófát jelentene. „Azt akarom, hogy a gazdaság olyan gyorsan beinduljon, amilyen gyorsan csak lehet, de nem vagyok hajlandó sutba vágni azt az erőfeszítést és áldozatot, amit a brit nép hozott” – jelentette ki Johnson.

Tüntetések Berlinben, korlátozások Bajorországban

A kormányokat az egyre inkább elégedetlenkedő lakosság is cselekvésre készteti. Németországban is megszaporodtak a tüntetések, a korlátozások eltörlését követelve. Berlinben legutóbb azok tüntettek, akik szerint Angela Merkel kormánya a járványra hivatkozva szabadságjogokat sért. "Azért vagyunk itt, hogy a szép időt élvezve, egy fehér rózsával a kézben tiltakozzunk alkotmányos jogaink, a szabadság és mindenekelőtt a szólásszabadság védelme érdekében, ami sajnos sérült az utóbbi időben" – hangoztatták a tüntetők.

Bajorországban hétfőtől mindenkinek kötelező maszkot hordania az üzletekben és a közösségi közlekedésben. Aki megsérti az előírásokat, és nem hord maszkot, minimum 150 eurós pénzbírságra számíthat. Ennél sokkal súlyosabban büntetik az üzlettulajdonosokat. Ha nem gondoskodnak arról, hogy minden alkalmazotton legyen szájat és orrot elfedő maszk, 5000 euró bírságot fizethetnek, adja hírül az Augsburger Allgemeine. 

Enyhítéseket már a legtöbb európai ország bevezetett, az elsietett újranyitás azonban katasztrófához vezethet. Erre a Hongkongi Egyetem járványkutatója figyelmeztetett a Der Spiegel német hírmagazinnak adott interjújában. Gabriel Leung azt mondta, ciklusokban kell elnyomni a járványt, és ezután lehet picit újranyitni, ilyen ciklusokból pedig nagyon sok kell.„A járvány kordában tartása mindenhol megbukott. Elnyomni lehet csak, vagy inkább ciklikusan hol elnyomni, hol egy picit újranyitni, ezekből a ciklusokból pedig rengeteg kell” – mondta Leung, hozzátéve, hogy az adott ország egészségügyi rendszerének kapacitásától és felkészültségétől függ, hogy mekkora mértékű és mennyi ideig tartó lehet a nyitások időszaka. Szerinte az új típusú koronavírus nagyon sokáig jelen lesz. Ahhoz, hogy kezelhetővé váljon a járvány, a Föld lakosságának legalább felének kell a vírust elkapnia. Védettséget csak az védőoltás adhat, ami valószínűleg csak egy-másfél év múlva készül el.

Három lépésben indul újra az élet Svájcban

Svájcban első körben egyebek mellett a fodrászatok, a masszőr- és a kozmetikai szalonok, illetve a barkács- és kertészeti boltok nyithatnak meg újra. Az orvosok ismét fogadhatnak betegeket nem sürgős esetekben is, a kórházakban megkezdődhet a járvány kitörése óta elhalasztott beavatkozások pótlása. Az üzleteknek a korábbiaknál szigorúbb higiéniai előírásoknak kell megfelelniük, és ellenőrizniük kell, hogy vásárlóik megtartják-e egymástól a kellő távolságot. Egyes környező országokkal ellentétben azonban Svájcban nem teszik kötelezővé a védőmaszk viselését.

A kormány tervei szerint az általános iskolákat, az egyéb üzleteket és a piacokat május 11-én nyitják újra. A harmadik fázisban, június 8-tól pedig a közép- és szakiskolák, az egyetemek, továbbá például a múzeumok, a könyvtárak és az állatkertek is megnyitják majd kapuikat. „Akkor lehet egyik szakaszból a másikba lépni, ha nincsen jelentős emelkedés a Covid-19 esetek számában” – írták a korábbi berni közleményben.

Svájcban a járványellenes intézkedések keretében március 16-án, csaknem másfél hónapja bezárták az iskolákat és az üzletek nagy többségét. A 8,5 milliós országban több mint 29 ezer ember fertőződött meg igazoltan koronavírussal, a betegségbe 1610 ember halt bele mostanáig.

Április 30. után feloldják a kijárási korlátozásokat Ausztriában

Ausztriában májustól már szababadon lehet közlekedni az országban. A ORF szerint viszont legfeljebb tízfős gyülekezések lehetnek, és az embereknek legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk egymástól. A temetéseken harmincan gyűlhetnek össze. A mostani rendelkezés június végéig marad érvényben, akkor fogják felülvizsgálni, viszont bármikor szigorításokat bármikor elrendelhetnek, amennyiben a helyzet úgy kívánja.  Az már korábban eldőlt, hogy május elejétől újranyithatnak a boltok és a fodrászatok, míg az iskolák és az éttermek május 15-től nyithatnak ki. 

Az osztrákoknál május közepén újraindulhat az oktatás az általános iskolákban, ez a középiskoláknál korábban, május 4-től megtörténik, az érettségire és a záróvizsgákra való felkészülés miatt. Ausztriában azt is bejelentették már, hogy május közepén megnyitják az ország templomait, zsinagógáit és mecsetjeit, így szájmaszk viselése mellett, 20 négyzetméterenként egy hívővel számolva istentiszteleteket is tarthatnak.

Az Ausztriában élő mintegy 700 ezer muszlimra és a közelgő ramadán-hónapra való tekintettel a kormány engedélyezte, hogy az imámok május 15-ig a lakásukban fogadják hittársaikat közös imádság idejére. A szájmaszk viselése a papok, rabbik, imámok és a templomba járók számára is kötelező marad, a muszlimok számára pedig erősen ajánlott a saját imaszőnyeg használata.

A csehek utazhatnának, de nincs hova

Csehországban hétfőn kinyithattak a 2500 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és a legtöbb szolgáltató is. Az üzemeltetők azonban minden esetben kötelesek betartani a szigorú speciális higiéniai szabályokat. Kinyitottak a fitnesz- és a wellness-központok is, de az öltözők és a zuhanyozók használata nélkül. A ruházati boltokban tilos a vásárolt áru felpróbálása. A köztereken már engedélyezett legfeljebb tíz ember csoportosulása, de a szájmaszkok kötelező használata várhatóan június végéig érvényben marad. Továbbra is zárva vannak a vendéglők, az iskolák, a színházak, a mozik és elmaradnak a sportrendezvények.

A prágai kormány feloldotta a külföldi utazások tilalmát is, de kiderült, hogy a szomszédos országok korlátozó intézkedései miatt a csehek gyakorlatilag mégsem tudnak sehova utazni. Az egészségügyi minisztérium napi kimutatásaiból kitűnik, hogy az utóbbi időben a fertőzöttek számának növekedése jelentősen lelassult, miközben gyorsuló ütemben nő a betegségből felgyógyultak száma.

Egy hete látogathatók a parkok Lengyelországban

Lengyelországban négy lépésben készülnek megnyitni az országot, erre pedig meg is történt már az első konkrét intézkedés. Első körben április 20-tól már látogathatók a parkok, erdők, strandok és szabadtéri területek – ezt a lengyelek boldogan ki is használták. A játszóterek és a kempingek ugyanakkor továbbra is le vannak zárva. Az enyhítések mellett az egészségügyi előírásokat be kell tartani, tehát tartani kell a két méteres távolságot és mindenkinek maszkot kell hordania, ha elmegy otthonról.

A második körnél bizonyos korlátozások mellett újra nyithatnak a hotelek és a rövidtávú szállásadó helyek, egyes kulturális intézmények, valamint az építőipari boltok is, ezek viszont csak hétvégén. A harmadik körben újra beindulhat az élet a szépségszalonokban és fodrászatokban az új higiéniai előírások betartása mellett, szigorú korlátozásokkal pedig kinyithatnak az üzletek a bevásárlóközpontokban és az éttermek is.

Az utolsó, negyedik körben nyithatnak ki majd a színházak és mozik az új egészségügyi szabályok mentén, valamint az edzőtermek, fittnesz-termek, a szoláriumok és a masszázs szalonok is. Minden egyes lépcső bevezetése a lengyel miniszterelnök kezében van, ő az egészségügyi miniszterrel egyeztetve hozza majd meg döntéseit a jövőbeni enyhítésekre nézve.

Montenegró a strandok megnyitásán gondolkodik

A szakértők óvatosságra intő szavai ellenére a nyugat-balkáni országok a koronavírus-járvány miatt leállított élet újraindítását tervezik, Belgrád és Szkopje az elhalasztott parlamenti választás új időpontján gondolkodik, a turizmustól függő Montenegró pedig a strandok megnyitását készíti elő.

A hétmilliós Szerbiában mintegy 8000 az igazolt fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta több mint 150-en haltak bele a COVID-19 betegségbe. Szerbiában április 26-án, vasárnap tartottak volna általános választást, ám ezt a járvány kirobbanásakor elhalasztották. Sajtóinformációk szerint a leghamarabb július első felében voksolhatnak a szerb állampolgárok.

Az 1,8 milliós Koszovóban is folyamatos növekedésben van az igazolt fertőzöttek száma. Karantén alá vonták a nyugat-koszovói Peja települést és körzetét, mert egyszerre több fertőzöttet is regisztráltak ott. A hatóságok korábban karantén alá helyezték a fővárost, Pristinát is.

A kétmilliós Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1326-ról 1367-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A COVID-19 betegség szövődményeibe 59-en haltak bele, 374-en pedig kigyógyultak belőle. A macedón elnök bejelentette, május elején összehívja a parlamenti pártok vezetőit, hogy az április 12-re tervezett parlamenti választás megszervezésének új időpontjáról egyeztessenek.

A 620 ezres Montenegróban, ahol eddig 300 körül mozog a fertőzöttek száma, május 4-től a tervek szerint újra felvehetik a munkát a taxisok, és a tömegközlekedés is megindulhat azokon a településeken, ahol nincsenek regisztrált fertőzöttek. Szintén május 4-től nyithatnának újra a kisebb üzletek, a múzeumok, a fogorvosi rendelők, valamint a szépségszalonok, május 18-tól pedig kinyithatnának az éttermek, a bevásárlóközpontok és a strandok.

A 3,5 milliós Bosznia-Hercegovinában vasárnapra 1421-ről 1486-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A COVID-19 betegségbe 57-en haltak bele, 592-en pedig meggyógyultak. A korlátozó intézkedések enyhítése és a szép idő rengeteg embert vonzott a parkokba és a sétányokra Boszniában a helyi sajtó jelentése szerint. Emellett a rendőrség közölte, hogy a karantén-szabályok enyhítését követően megtízszereződött az országba egy nap alatt hazatérők száma.

Kapcsolódók

Kimaradt?