Európai összefogást sürgetett az olasz kormányfő a járvány okozta sokkhatással szemben

Európai összefogást sürgetett az olasz kormányfő kedden az olasz parlamentben a koronavírus-járvány okozta sokkhatással szemben. Giuseppe Conte azt mondta, "vagy együtt győzünk, vagy mindannyian vesztesek leszünk".

A miniszterelnök az olasz kormány gazdasági-pénzügyi terveit mutatta be az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csütörtöki tanácskozása előtt. Kijelentette, az Európai Unió nem ismételheti meg a 2008-as pénzügyi válságban elkövetett hibákat, amikor nem tudott egységes választ adni a krízishelyzetre.

El kell kerülni, hogy az EU-nak bocsánatot kelljen kérnie - hangoztatta az olasz kormányfő arra utalva, hogy az EU a több mint tíz évvel ezelőtti döntéseiért később bocsánatot kért Görögországtól. Most pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke előbb az olasz sajtóban, majd az Európai Parlamentben kért bocsánatot Olaszországtól, amiért nem nyújtott gyors segítséget a Covid-19 járvány olaszországi terjedésének februári kezdetén. "Most az EU bátor, ambiciózus és azonnali válaszadására van szükség a járvány okozta sokkal szemben" - hangsúlyozta Giuseppe Conte. Megjegyezte, nem vár végleges döntést az EU állam- és kormányfőinek csütörtöki virtuális csúcstalálkozóján, de a tagországok vezetőinek "világos politikai irányt" kell mutatniuk a járvány utáni újrainduláshoz.

Giuseppe Conte először a római szenátusban, majd képviselőházban vázolta kormánya álláspontját. Felszólalását a kevés, személyesen jelenlevő parlamenti tag szájmaszkban és kesztyűt viselve hallgatta. Conte hangoztatta, hogy Olaszország óvatosan, de mérlegeli a rendelkezésre álló EU-források felhasználását. Kifejtette, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kínálta pénzügyi eszközök másfajta krízishelyzetben születtek, és egyes tagállamok megsegítésére szolgálnak.

Úgy vélte, a járvány teremtette "korszakváltó kihívással" szemben az ESM elégtelennek bizonyul. Hozzátette, hogy az ESM-forrásokat a római kormány kizárólag feltételek nélkül vagy az eddigi feltételek módosításával tudná elfogadni. Giuseppe Conte az eurókötvények finanszírozását szorgalmazta. Megjegyezte, az EU közös célja, hogy eredményt mutasson fel, mivel a megosztottság olyan veszélyt képez, amelyet az Európai Unió nem engedhet meg magának. A legjelentősebbnek azt nevezte, hogy az EU-források azonnal a tagállamok rendelkezésére álljanak.

"Jelenleg nincs győztes vagy vesztes, vagy mindannyian győzelemre vezetjük a közös európai elképzeléseket, vagy mindannyian veszítünk!" - hangoztatta a miniszterelnök. Elemzők rámutattak Giuseppe Conte szűk mozgásterére: a mögötte álló populista kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) határozott nemet mond az ESM-források használatára, az Olaszország által szorgalmazott eurókötvényeket viszont többek között Németország és Hollandia is ellenzi. Az egyetlen járható út Róma számára az lehet, ha az ESM-forrásokat kedvezőbb visszafizetési kritériumokkal tudja megszerezni.

Giuseppe Conte bejelentette, hogy a héten közlik a korlátozó intézkedések májustól tervezett fokozatos oldásának ütemezését. Az óvintézkedéseket gazdasági ágazatok és nem tartományok szerint enyhítik majd, tehát egész Olaszországban ugyanazt az időbeosztást követik. Kiemelte, hogy a márciusi 25 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag után további 50 milliárddal készülnek támogatni a vállalkozásokat és a családokat.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?