Elítéli a magyar koronavírus-törvényt az EP, a Fidesz tiltakozik

A magyarországi koronavírus-törvényt elítélő állásfoglalást készül péntek délután elfogadni Európai Parlament. A Fidesz tiltakozik, képviselői tartózkodni fognak a szavazáskor.

Péntek délután szavaz az Európai Parlament arról az állásfoglalásról, amely összehangolt és közös fellépést sürget a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági kezelésében – írja honlapján az Euronews.

Mint rámutatnak, a "COVID-19-világjárvány és annak következményei elleni küzdelemre irányuló összehangolt uniós fellépésről" című előterjesztés többek közt az egészségügyi kapacitások növelését és egy ambiciózus uniós költségvetés elfogadását sürgeti, egyúttal szolidaritásról biztosítva a legrosszabb helyzetben lévő tagállamokat.

A dokumentum szerint a magyarországi veszélyhelyzeti szabályozásról megállapítja, hogy az nincs összhangban az európai értékekkel, mert határozatlan időre hirdetett rendkívüli állapotot. "A nemzeti és/vagy uniós szinten hozott valamennyi intézkedésnek a jogállamisággal összhangban szigorúan a helyzet által megkövetelt mértéknek megfelelően kell arányosnak lennie, egyértelműen kapcsolódnia kell a jelenlegi egészségügyi válsághoz, időben korlátozottnak kell lennie" – olvasható az állásfoglalásban.

A dokumentum a magyar mellett a lengyel kormányt is elítéli, mert nem halasztotta el a választásokat a világjárvány idején, "ami veszélyeztetheti a lengyel állampolgárok életét, és alááshatja a szabad, egyenlő, közvetlen és titkos választások koncepcióját, ami a lengyel alkotmányban van rögzítve".

Az RMDSZ két európai parlamenti képviselője a magyar kormányt elmarasztaló cikkelyek ellen szavaz. "Ahogyan megszokhattuk, az Európai Parlament baloldali többsége minden alkalmat megragad, hogy a magyar miniszterelnököt támadja, holott ebben az időszakban kizárólag az emberi életek megmentésével és a járvány okozta válság kezelésével kellene foglalkozni. Biztos vagyok abban, hogy bármilyen magyarországi kormányzati intézkedés vagy parlamenti döntés született volna, mindenképpen támadást vonna maga után, az intézkedések elmaradása szintén. Kettős mércének és politikai boszorkányüldözésnek lehetünk tanúi” – fogalmazott közleményében Vincze Loránt EP-képviselő.

A Fidesz tartózkodni fog a szavazáson

Szavazás előtt a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja közleményt adott ki, amelyben elutasítja a Magyarországgal szembeni provokációt, ugyanakkor támogatja a járvánnyal szembeni közös európai fellépést.

A képviselők kijelentették, a koronavírus-járvány elleni küzdelemre irányuló összehangolt fellépésről szóló, pénteken elfogadásra váró európai parlamenti határozat nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Szavaik szerint a határozat kiegyensúlyozatlan, "üresen kongó baloldali és liberális politikai kinyilatkoztatást tartalmaz".

A szöveg a liberális hálózatok által az elmúlt időszakban Magyarországgal szemben megfogalmazott ténybeli tévedéseket, nyilvánvaló hazugságokat, politikai előítéletekből táplálkozó rágalmakat tartalmazza a koronavírus elleni magyarországi intézkedésekkel kapcsolatban - írták.

A határozat ugyanakkor a járvánnyal szembeni közös európai fellépés néhány fontos elemére is javaslatot tesz, amelyek megvalósítása érdemi előrelépést jelentene a jelenlegi helyzethez képest. A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői ezért tartózkodó szavazatukkal elutasítják a Magyarországgal szembeni provokációt, ugyanakkor kifejezik a járvánnyal szembeni közös európai fellépés támogatását - tették hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?